Vaflovač je pomocník, který by vám neměl u snídaně chybět

 Dům 
14. června 2020 16:00 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Vafle jako skvělý start do náročného dne Pixabay
Říká se, že snídaně dělá den. Proto se na celodenní zápřah v práci posilněte sladkou pochoutkou v podobě vaflí. Pořiďte si domů vaflovač a dopřávejte si chutné snídaně každý den.

Při výběru vaflovače se můžete rozhodnout, zda sáhnete po samostatném vaflovači nebo takzvaném typu 3 v 1. Zásadní rozdíl je v tom, že v prvním zmíněném typu připravíte pouze vafle, u druhého pomocníka si můžete navíc pochutnat díky vyměnitelným deskám také na toustu a grilovaném mase. Před výběrem také promyslete, kolik vlastně chcete připravovat vaflí. V případě, že máte v plánu připravovat jídlo pro jednu až dvě osoby, postačí přístroj na dvě vafle. Pro vícečlennou rodinu je lepší vybrat model na pět a více vaflí.

Jaký materiál?

Co se týče materiálu spotřebiče, je na výběr plastový i nerezový typ. U plastového vaflovače oceníte jeho lehkost i nižší cenu. Na výběr je také mnoho barevných variant. Nevýhodou je menší odolnost. Kvalitnější a odolnější jsou vaflovače z nerezu. Vaflovače z tohoto materiálu jsou o něco těžší. K dostání jsou však také v několika barevných variantách. Více než materiál obalu je však důležitější materiál plotének. Téměř stěžejní je nepřilnavý povrch, ujistěte se také, že povrch plotének je odolný proti poškrábání. Nejčastěji narazíte na vrstvu z teflonu nebo z keramiky. U obou materiálů máte zaručeno, že jsou nepřilnavé a snadno se čistí.

Milovníky vaflí jistě potěší možnost výběru mezi různými tvary desek. Těsit se tak můžete na vaši oblíbenou pochoutku ve tvaru srdce, obdélníku nebo kulatou variantu. Mimo to by vás měla zajímat i výška hotových vaflí. Ideální je jeden centimetr. Co se týče bezpečnosti, důležitým prvkem je pojistka proti přehřátí. Pokud by se stalo, že se vaflovač přehřeje, díky pojistce se sám vypne.

Důležitá je také možnost nastavení teploty. Nejjednodušší modely mají teplotu pečení předem nastavenou. Jednoduše do nich nalijete těsto a zavřete je. Pokud chcete mít možnost regulace teploty, vyberte si vaflovač s možností jejího nastavení. Můžete se setkat s možností regulace otočným kolečkem nebo knoflíkovými tlačítky. Rozsah nastavených teplot se většinou pohybuje od 180 do 250 °C.

Záleží i na příkonu

Při výběru se zaměřte také na příkon vaflovače. Na hodnotě příkonu přímo závisí i rychlost přípravy vaflí. Čím vyšší je tato hodnota, tím rychleji se nahřejí plotýnky vaflovače a připraví se vafle. Ideální příkon pro domácí přípravu vaflí je mezí 1 000 – 1 400 W. Kvalitní přístroj lze sehnat i do tisíce korun. O tom, že myčka nemusí sloužit pouze na nádobí, ale dokáže i vyprat a dezinfikovat, jsme psali zde.

Na trhu můžete narazit také na multifunkční vaflovač, který kromě vaflí umí připravit i jiné dobroty. Stačí si jen vybrat správnou formu, vložit dřevěnou špejli a přiklopit. Snadno si tak upečete lívance, koblihy, donuty nebo vafle. Počítejte však s tím, že částka za přístroj bude vyšší než jeden tisíc korun.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Vodu z rýže byste neměli vylévat do odpadu. Důvod vás možná překvapí

Tech

8 mýtů o hybridech, které vám brání vytěžit z tohoto pohonu maximum