Nenápadné předměty v domácnosti, které jsou plné nebezpečných bakterií

 Dům 
24. dubna 2019 13:32 / Monika Thomsonová
  2
📷
6 fotografií v galerii
Bakterie jsou i tam, kde byste je nečekali Shutterstock
Možná byste si mysleli, že nejšpinavější předměty v domácnosti budou v prostorách toalety. Velký omyl. Nenápadné věci plné bakterií číhají přímo v obývacím pokoji, v ložnici, v dětském pokoji, ba dokonce i v kuchyni.

Podívejte se, na které věci byste si měli napříště dát velký pozor a měli byste je čistit mnohem důkladněji než dosud.

Nástrahy v kuchyni

Kuchyň by měla být snad nejhygieničtějším místem vašeho domova. Paradoxně však není. Snad nejšpinavějším předmětem v bytě je totiž kuchyňská houba, kterou myjeme nádobí. Obsahuje bakterie způsobující nepříjemné nemoci, jako je E.coli či salmonela, které negativně ovlivňují naše trávení.

V těsném závěsu, co se kuchyňských předmětů týče, je mikrovlnka. Zbytky jídel uvnitř mikrovlnné trouby mohou obsahovat bakterie způsobující střevní onemocnění. Proto je důležité její pravidelné čištění.

Pravidelně a důsledně čistěte i vaši desku na krájení, ať už dřevěnou nebo plastovou, a kuchyňský dřez.

Postrach jménem zubní kartáček

Přesuňme se do koupelny, kde se sice myjeme, ale asi netušíme, kolik nástrah tato místnost ukrývá. Tak například ručníky jsou klasickým příkladem toho, že pokud nejsou právě vytažené z pračky, jsou špinavé. Cesta k čistým ručníkům není pouze v pravidelném praní. Ručníky je nutné pověsit po použití tak, aby se dobře vyschly. Nejvíce bakterií se totiž množí ve vlhkém ručníku.

Kapitola sama o sobě je zubní kartáček. Dáváme si ho do úst, což znamená, že by měl být dokonale čistý až sterilní. Asi vás nepotěšíme, když vám prozradíme, že právě kartáčky mohou nést bakterie E.coli, ale i stafylokoky nebo dokonce fekálie. Nezapomeňte si je proto pravidelně měnit, doporučuje se minimálně jednou měsíčně.

Ovladač a počítač

Vše, co má klávesnici, je doslova líhní bakterií. Příliš mnoho záhybů, do kterých se zanáší dlouhodobě špína, bakteriím vyhovuje a výborně se jim zde daří. Proto nezapomeňte čistit jak klávesnici počítače, tak i ovladače od televize a jiné elektroniky. Když už budete při ovladačích v obývacím pokoji, nezapomeňte pořádně vyčistit ani konferenční stolek, na který tyto předměty plné baktrií podkládáme. 

Nebezpečné textilie 

Nebezpečnými lapači bakterií jsou i textilie. Matrace často obsahují kromě prachu také plísně a roztoče, nemluvě o bakteriích, které se na něj dostanou z lidského potu. Z tohoto důvodu je opravdu důležité matrace pravidelně čistit. Pozor si dejte i na polštáře, které přenášejí bakterie a špínu přímo na vaši pokožku.

Špína a nebezpečí číhá na ženy v jejich taštičce na make-up. Zde se bakterie množí díky štětcům, které přicházejí do styku s pokožkou obličeje. (Dále čtěte: Čistá domácnost raz dva! Zatočte jednoduše se špínou i bakteriemi).

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve