Jak jednoduše odstranit vodní kámen a usazeniny z tvrdé vody

 Dům 
14. června 2019 15:08 / Eva Vogelová
  3
📷
5 fotografií v galerii
Vodní kámen se usazuje nejen na vodovodních kohoutcích Shutterstock
Vodní kámen najdete na všech místech, kde se vyskytuje voda. My se zaměříme hlavně na to, jak ho odstranit z pračky, rychlovarné konvice, toalety a vodovodního kohoutku. Vodní kámen není jen estetický problém, usazují se v něm i bakterie. Jak ho jednoduše odstranit?

Elektrické spotřebiče kvůli vodnímu kameni spotřebují více energie, což se vám prodraží. Raději ho nezanedbávejte a pravidelně odstraňujte, opravdu se vám to vyplatí.  

Pračka

Nachystejte si větší sklenici, do které nalijte ocet nebo kyselinu citronovou. Výběr je na vás. Tekutinu nalijte na místo, kam běžně vkládáte prací prostředek. Zapněte pračku bez oblečení. Po vyprání bude vodní kámen pryč.

Ocet i kyselina citronová fungují jako dezinfekce. Mimo vodní kámen odstraní i další usazeniny, které se tam nahromadily během praní prádla.

Rychlovarná konvice

Na dně rychlovarných konvic se usazuje velké množství vodního kamene. Pochopitelně ho nechcete pít. Konvici vyčistíte tak, že ji naplníte do jedné čtvrtiny octem, zbytek dolijete vodou a necháte ji vařit. 

Po vyvaření octovou vodu vylejte a konvici důkladně několikrát propláchněte studenou vodou. Tento proces byste měli dělat často, octem nemusíte šetřit.

Toaleta

Vodní kámen v toaletě nevypadá dobře, měli byste ho pravidelně odstraňovat, aby vaše toaleta byla čistá. Máte dvě možnosti, jak se vodního kamene zbavit. Můžete vodní kámen kartáčem drhnout tak dlouho, dokud se ho nezbavíte, což se pochopitelně málokomu chce.

Další možností je, že opět použijete ocet. Nalijte do záchodu zhruba dvě menší sklenice octu a nechte ho několik hodin působit. Pokud budete mít problém s tím, že nebude moct jít dlouhou dobu na záchod, udělejte to přes noc. Ráno toaletu už jen dočistíte záchodovou štětkou a máte hotovo.

Vodovodní kohoutek

Není jednoduché dostat vodní kámen z vodovodního kohoutku. Vezměte si vatu a namočte ji do octa. Obmotejte ji okolo kohoutku a něčím zalepte, aby se vata přitiskla přímo k němu. Nechte vatu několik desítek minut působit, a poté ji oddělejte.

Může se stát, že vám tam zbytek vodního kamene ještě zůstane, ten už budete muset vydrhnout kartáčem namočeným v octu. O tom, jak vyčistit zavařovací sklenice, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47