U výběru klimatizace dobře zvažte místo i energetickou náročnost

 Dům 
19. června 2019 18:57 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Klimatizace v bytě navodí příjemné prostředí Depositphotos
Zmáhají vás vedra víc, než je zdrávo, a nemůžete v bytě ani vydržet? Toužíte po klimatizaci víc než po čemkoliv jiném? Než si ji ale pořídíte, zvažte několik věcí.

Když už se pro klimatizaci rozhodnete, je důležitým faktorem její umístění. Vyberte místnost, kde trávíte nejvíce času. Je ale dobré, pokud se z místnosti může chladný vzduch dostat i do jiných míst, abyste zamezili vysokým rozdílům. Není vhod, když vejdete z chladného obýváku do ložnice, kde máte jako v sauně, a naopak. Potom riskujete nemoc.

Různé varianty

Existují nástěnné klimatizace, které visí na stěně a jdou lehce vidět. Zvolit můžete i kazetovou, která je umístěná ve stropním podhledu a někdy si jí návštěva ani nevšimne. Prodává se i parapetně-podstropní klimatizace, ale je drahá, a proto ji obyčejný uživatel nekupuje.

Variantou je i mobilní klimatizace. Má nižší pořizovací cenu a můžete ji přesouvat z místnosti do místnosti, takže lehce ochladíte obývák, ložnici i dětský pokoj. Její nevýhodou je ale vysoká hlučnost a také spotřeba.

Důležitý je výkon

Kromě umístění myslete ale i na výkon, což je nejdůležitější parametr klimatizace. Jak velký výkon u klimatizace mít, určuje velikost místnosti. Většina výrobců uvádí nejen samotný výkon, ale i zhruba velikost místnosti, pro kterou je klimatizace vhodná. Například výkon 2,5 kW vychladí místnost o rozměrech zhruba kolem 20 metrů čtverečních.

Ideální bude, když ale vše zkonzultujete s prodejcem a odborníky, kteří vám klimatizaci nainstalují. Důležitá je i energetická náročnost klimatizace. Kvůli ní se rozhodne, jestli budete platit vysoké náklady za elektřinu, nebo jestli bude klimatizace únosnou položkou pro rodinný rozpočet.

Energetická náročnost

Na energetickém štítku, který udává spotřebu, by mělo být napsáno minimálně A+. Pokud tam bude jiné písmeno, očekávejte větší energetickou náročnost. Kupte ji pouze v takovém případě, že ji budete používat jen velmi zřídka, například když budete mít zařízení na chatě a podobně. Pokud ji však chcete využívat na celoroční chlazení a také vytápění, podívejte se po energeticky úspornějším modelu.

Počítejte také s tím, že vás něco bude stát instalace. Klimatizaci si totiž s největší pravděpodobností nenamontujete sami, ale budete potřebovat odbornou firmu. Pokud najdete kvalitní firmu, převezme zodpovědnost za funkčnost celé jednotky. Čím solidnější firma, tím více si ale zaplatíte. O osvěžení vodní mlhou jsme psali zde

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod