Jak se rozhodnout mezi matným a lesklým povrchem

 Dům 
15. června 2019 11:05 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Když vybereme odstín, ještě nemáme vyhráno Depositphotos
Nemusíte být kutil expert k tomu, abyste věděli, že vybírání barvy pro nátěr se snadněji řekne, než udělá. S bezpočtem značek a minimálními rozdíly mezi jednotlivými odstíny může být celý proces matoucí a zdlouhavý.

I když máte ale dobře promyšlené, jakou barvu zvolíte, může se vám stát, že nepomyslíte na to, zda by měl být výsledný povrch matný nebo lesklý. Ve skutečnosti má tato volba zásadní vliv na vzhled celé místnosti, ale také na odolnost a čistitelnost povrchu. Než se rozhodnete, odpovězte na následující otázky.

Na jaký materiál maluji?

Pokud si myslíte, že na povrchu nezáleží, tak se pletete. Dřevěná skříňka a omítnutá stěna mají velmi odlišnou strukturu, a tudíž není žádným překvapením, že matný a lesklý povrch bude vypadat na každém materiálu úplně jinak. I když existují určité výjimky, lesklá barva se lépe hodí na dřevo než na stěnu.

Budu na daný povrch často sahat?

Pokud natíráte něco, na co budete často sahat, jako je například zeď hned u postele nebo skříňky v kuchyni, je dobré zvážit, jak dobře takové povrchy půjdou umýt. Lesklý lak budete moci snadno otřít, a proto jej zvolte na hodně používáné plochy, jako jsou například skříňky a dveře. Čím lesklejší, tím lépe to půjde umýt. I když matný povrch vypadá skvěle, bude náročnější na údržbu.

Jak zachovalé jsou zdi?

Na popraskaných zdech, které utrpěly během posledních let nejrůznější drobná poškození, bude vypadat dobře pouze jeden lak. Jestli chcete zamaskovat vady vašich zdí, zvolte matný vzhled. Je to ideální volba obzvláště pro stropy a zdi v ložnici.

Lze je použít dohromady?

Není řečeno, že si musíte zvolit jedno nebo druhé. Pokud se nebojíte originality, zkuste oba vzhledy skombinovat. Jakákoliv barva může vypadat dobře jak v matné, tak lesklé variantě a dohromady budou působit neotřele. Jestli ještě nevíte, jakou barvu zvolit, inspirujte se zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod