Kolik litrů vody vám doma proteče při běžných činnostech? A jak vodou účinně šetřit?

 Dům 
12. srpna 2019 19:05 / Blanka Štiková
  0
📷
6 fotografií v galerii
I když se voda neustále zdražuje, v ČR její spotřeba stále roste Shutterstock
I když se voda neustále zdražuje, v České republice spotřeba pitné vody stále roste. Podle údajů Českého statistického úřadu v loňském roce průměrný Čech denně spotřeboval 89,2 litrů pitné vody. Průměrná denní spotřeba vody z kohoutku byla v roce 2018 na jednoho člověka o 0,5 litru vyšší než v tom předchozím. Od roku 2013 spotřeba vzrostla dokonce o 1,6 litru.

Pro polovinu Čechů je čištění zubů či mydlení ve sprše se zapnutým kohoutkem běžné, ukázal to nedávný průzkum. Každý desátý Čech podle průzkumu přiznal, že nijak výrazně vodou nešetří. Každý z nás však může šetřit, a tím zároveň snížit své výdaje.

Jak šetřit vodou efektivně v bytě i v rodinném domě

1) Neuniká vám někde voda?

Zjistěte si, kde vám uniká voda. Může vám protékat voda na toaletě nebo můžete mít narušené vodovodní potrubí. Slabě kapající kohoutek způsobí ztrátu až 24 litrů za den, silně kapající pak dokonce 54 litrů za den. Při protékající toaletě vám může uniknout denně 150 litrů až 2 000 litrů denně. Na toaletě si můžete například namontovat úsporný splachovací systém, který umožní splachovat menší či větší množství vody.

2) Sprchování ano, ale s vypínáním vody

Při koupání ve vaně se spotřebuje přibližně 150 až 200 litrů vody. Za účelem neplýtvat vodou se místo koupání dvě třetiny Čechů sprchují, ukázal to nedávný průzkum. To by sice přispívalo k šetření vodou, ovšem jen za předpokladu, že se sprchují krátce a vodu při mydlení vypínají. Skoro polovina lidí v ČR vodu při sprchování ani čistění zubů však nevypíná.

Například při patnáctiminutovém relaxu pod tekoucí vodou ve sprše může odtéct až 120 litrů pitné vody do kanalizace. Budete-li se sprchovat krátce, může být spotřeba vody jen 50 - 60 litrů. Průměrný Čech ročně spotřebuje kolem 12000 litrů vody jen při sprchování. Po instalaci úsporné sprchové hlavice nebo sprchového šetřiče lze tento náklad snížit.

3) Vypněte vodu při čištění zubů

Při čištění zubů nenechávejte volně téct vodu, opět tím hodně ušetříte.

4) Úspornější myčku používejte, ale naplňte ji úplně

Jestliže umýváte nádobí ručně dvakrát denně, spotřebujete asi 70 litrů vody. Naplníte-li myčku na její plnou kapacitu jedenkrát denně, spotřebujete přibližně 20 litrů vody. Myčku na nádobí využívá skoro polovina Čechů (častější je v domech než v bytech), ale polovina z nich myčku pouští poloprázdnou, vyplynulo z průzkumu. Nejvíce šetříte, když myčku naplníte úplně.

5) Úsporné praní

Při koupi pračky sledujte kromě spotřeby energie i spotřebu vody, ta se pohybuje kolem 40 litrů. Také u pračky využívejte při praní její plnou kapacitu. Není-li to nutné, nepoužívejte předpírání.

6) Instalace perlátoru pomáhá

Perlátor na bateriích výrazně šetří vodu. Perlátor je zařízení, které se namontuje na vodovodní baterii v kuchyni či v koupelně. Toto zařízení redukuje průtok díky usměrnění proudu a jeho provzdušnění. Průtok je obyčejně redukován na 6 litrů za minutu. Běžnou baterií přitom může protéct 12 až 15 litrů za minutu. Běžná rodina může s perlátorem ročně ušetřit až 10000 litrů vody.

7) Vychlazená voda bez odpouštění

Pokud chcete mít vychlazenou vodu z kohoutku určenou ke konzumaci, můžete ji uskladnit v ledničce. Nemusíte pak díky tomu odpouštět vodu, aby byla studená.

8) Opuštění bytu nebo domu

Pokud plánujete na delší dobu opustit byt či rodinný dům (dovolená, služební cesta, apod.), vyplácí se uzavřít hlavní uzávěr vody.

Pokud bydlíte v domě, můžete šetřit i na zahradě

Máte-li zahradu, používejte na zavlažování dešťovou vodu zachycenou do sudů, tím ušetříte mnoho litrů tekoucí vody. Dále zalévejte zahradu ráno nebo večer, zabráníte tak vypařování vody. Jedna větší dávka vody týdně je prospěšnější než několik krátkých postřiků. Dále čtěte: Chcete se pustit do kopání studny svépomocí? Přinášíme možnosti i rizika.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod