Prodlužte interiérovým dveřím životnost. Není to nic složitého

 Dům 
31. ledna 2019 10:55 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
O interiérové dveře se vyplatí pečovat Depositphotos
Zatímco nábytku či kuchyňské lince většina lidí věnuje péči a stará se, aby dlouho vypadal dobře, v případě dveří to už tak často nebývá pravidlem. Přitom si dveře vaši péči zaslouží a odvděčí se vám za ni delší životností.

Dveře jsou ve většině domácností velmi namáhány a vystaveny různým vlivům. Ať už se jedná o časté otevírání, občasné silné zabouchnutí průvanem, vlhkost nebo poškrábání od domácích zvířat. Pokud chcete, aby vám dveře nejen dlouho sloužily, ale také vypadaly dobře, přečtěte si tři rady, jak interiérovým dveřím prodloužit životnost.

Zvolte odolné materiály

V současné době není třeba volit mezi dvěma na první pohled neslučitelnými věcmi – mezi vysokou odolností a přírodním vzhledem dveří. Donedávna dokázala přírodní vzhled přinést kromě drahého masivu jen dýha, což je vlastně tenká vrstva přírodního dřeva. Ta si spoustu lidí získává krásou a rozličností – každý kus je totiž originál. Nicméně na druhou stranu není dýha jednoduchá na údržbu a časem může měnit svůj vzhled. Dnes už trh nabízí i jiné materiály, které dokáží dokonale imitovat dřevo. A na rozdíl od dýhy se snadněji udržují.

Dopřejte dveřím vhodnou péči

Povrch moderních dveří snese bez problémů znečištění, které vzniká běžným provozem. Proto ve většině případů pro jejich čištění stačí jemný suchý nebo jen lehce navlhčený hadr. Každopádně nepoužívejte agresivní čisticí prostředky na bázi chlóru. Pokud máte dveře dýhované, využijte speciální prostředky.

Pokud potřebujete vyčistit více zašpiněné dveře, není od věci to zkonzultovat s výrobcem či prodejcem dveří, kteří vám poradí a doporučí, co je pro daný povrch vhodné. Univerzálním praktickým pomocníkem je mýdlový čistič s obsahem kokosového mýdla, který je určen pro všechny druhy dveří. Na povrchu dveří zanechává jednolitý saténově lesklý povrch beze skvrn, oživuje barvu a vzor dřeva, navíc příjemně voní. Pokud chcete docílit vysoký lesk, můžete použít speciální leštěnku s akrylátem.

Nezapomínejte na doplňky dveří

Při péči o dveře nezapomínejte ani na doplňky, jako jsou zámky a dveřní závěsy (panty). K oživení a vycídění oceli nebo mosazi existuje řada speciálních past a lešticích přípravků, ale také nejrůznější v praxi osvědčené domácí způsoby. O tom, co platí na mosazné povrchy, jsme psali například zde. Obecně je vždy dobré rozmyslet si použití hrubé síly v podobě ocelového kartáče. Ten je dobrý na odstranění nánosů rzi, ale může povrch kliky či madla nenávratně poškodit. A pokud se chcete přes nános koroze a nečistot dostat k původnímu hladkému a lesklému povrchu kovů či slitin, postupujte při čištění velmi opatrně.

Jednou z babských rad na odstranění jemného nánosu rzi je polohrubá mouka. Kliku či kování nejprve omyjte v horké vodě se saponátem, aby se odmastil. Připravte si houbičku na nádobí, kterou navlhčete, namočte v mouce a předmět vydrhněte.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47