Víte, že mnoho pokojových rostlin má léčivé účinky? Možná je máte doma také

 Dům 
04. listopadu 2019 15:19 / Šárka Sokolská
  0
📷
5 fotografií v galerii
Pokojové rostliny nejenom zkrášlují interiér, ale řada z nich má i léčivé účinky Depositphotos
Aloe vera, rýmovník nebo rozmarýna jsou léčivky, často pěstované jako pokojovky. Ale mezi nimi je daleko více léčivých rostlin, o kterých jste třeba ani nevěděli. A dost možná je také máte doma.

Pokud nemáte nasušené léčivé bylinky na zimu, můžete používat i některé pokojové rostliny, které pomohou od rýmy, nachlazení, bolesti v krku, při léčení ran, vředů a podobně. My vám jich pár představíme.

Bacopa pro paměť

Bakopa se často používá do závěsných nádob díky svým převislým stonkům a drobným listům, které umějí vytvořit dokonalý zelený závoj. Je oblíbená nejenom do pokojů, ale také na balkon. Listy z bakopy pomáhají při poruchách koncentrace, posilují paměť a snižují pocit strachu vyvolaný stresem. Kromě toho ji můžete použít i při léčbě rýmy, astmatu, zmírňuje příznaky epilepsie. Stačí použít čerstvé nebo sušené listy a připravit si z nich čaj. 

Angínovník nejenom na angínu

Tato nádherná dekorativní rostlinka, která svými barevnými květy umí ozdobit nejeden interiér, zatím není u nás moc známá. A přitom je to škoda. Angínovník čínský je totiž nejenom krásný, ale také léčivý. Z čerstvých listů nebo oddenku lze připravit odvar, který je vhodný při chorobách močových cest i ledvin, doporučuje se i při poruchách žláz s vnitřní sekrecí, zácpě a nadýmání či revmatismu. Pokud vás trápí angína či zahlenění, stačí rozžvýkat pár čerstvých listů. Ale s dávkováním opatrně. Vzhledem k tomu, že je angínovník poměrně silný až mírně toxický, je nutné vyzkoušet velmi malé množství.

Léčivá bonsaj

Kdo má rád bonsaje, možná má doma také blahovičník Gunnův, který je nejenom úžasně aromatický, ale také léčivý. Jeho listy obsahují vonné eukalyptové silice, které pomáhají léčit záněty průdušek, bolesti v krku, kašel, nachlazení nebo záněty vedlejších nosních dutin. Eukalyptus má rovněž antiseptické účinky, takže je vhodný jako desinfekce, pomáhá snižovat horečku a je účinný při bolestech hlavy i migrénách. Obdobné účinky má rovněž i rýmovník, jehož pěstování není nijak náročné. Více o této rostlince jsme psali zde.

Pokojový žen-šen

Naduť madagaskarská je nenáročný sukulent, který v domácích podmínkách dokáže vyrůst až do výšky jednoho metru. Naduť bývá právem označována také jako pokojový žen-šen. Šťáva z listů působí antisepticky a baktericidně a likviduje velkou škálu bacilů. Pomáhá léčit afty, kašel, je účinná při parodontóze, angíně i při virózách. S pomocí nadutě se léčí také vyrážky, bradavice a akné. Pomáhá hojit spáleniny, nehojící se rány a bércové vředy a zastavuje krvácení.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod