Listopad: Jak nachystat zahradu na zimu

 Zahrada 
13. listopadu 2017 09:06 / Bronislava Silná
  0
📷
2 fotografie v galerii
Hrabání listí je základním úklidem před zimou Shutterstock
Listopad je poslední měsíc, kdy je šance dokončit zahradní práce tak, abychom měli vše přichystané na jaro. Některé základní a důležité činnosti si připomeneme v dnešním textu.

Záhony

V této době máte poslední příležitost, kdy zrýt vaše záhony. Ryjeme v hrubé hroudě. Půda tak má vhodnou strukturu, která pomůže přijímání vláhy. Také je vhodná chvíle na zarytí organických hnojiv, protože jejich přímý kontakt s rostlinami na jaře by byl pro vegetaci likvidační. Chcete-li si připravit úplně nové záhony, máte příležitost.

Úklid zahrady

Dalším krokem je úklid zahrady, který spočívá zejména v odstranění listí, které můžete dát na kompost, nebo ho můžete dát do kontejneru na bioodpad. Ostříhejte rostliny, které se před zimou stříhají. Pozor ale na některé okrasné trávy, které se stříhají až na jaře. Jde například o ozdobnici. Pampovou trávu naopak seřízneme a zasypeme listím a přikryjeme fólií. Okraje fólie zatížíme kameny.

Květiny

Sázíme ještě cibule tulipánů. Naopak begonie vyjímáme z půdy a ukládáme do suché rašeliny nebo do pilin. Také fuchsie uložíme na dobře větrané místo, kde nemrzne. Nejlépe jim bude v teplotách 5 – 10 stupňů, ale snesou i teploty, které se blíží k nule. Přemístíme i další rostliny, které nesnášejí mráz.

Stromy

Pokud jsme sázeli na podzim nové stromy, dbáme na intenzivní zálivku. Bude to dobrá ochrana i před promrznutím kořenů. Mladé stromky podle druhu chráníme před mrazem. Z velkých stromů odstraníme případné zbylé ovoce a důkladně vysbíráme i ovoce pod stromy. Zbytečně bychom zvyšovali riziko nákazy houbovitými nemocemi v příštím roce.

Další části

Na zahradě mohou být jezírka, která je třeba vyčistit a přikrýt sítí nebo fólií. Pokud máte sudy na vodu a další části zavlažovacího systému, je třeba se ujistit, že jste vše zbavili vody. Kdyby zmrzla, nenávratně by vaše zařízení poškodila. Kontrolujte také různé konstrukce – skleníky, králíkárny, kurníky a další prvky. Je nutno počítat s intenzivnějším větrem, větší váhou sněhu a dalšími vlivy.

Nezapomínáme ani na nářadí. Je třeba ho důkladně očistit. Kde jsou pohyblivé části, je vhodné je promazat.

 

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47