Usušte si své oblíbené květiny. Jde to i v mikrovlnce

 Dům 
24. července 2019 11:00 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Správným sušením neztratí květiny svou původní barvu Pinterest
Chtěli byste uchovat nádhernou kytici, kterou jste dostali třeba k narozeninám? Pak zkuste květiny usušit. A třeba v mikrovlnce.

Suché květy mají své přirozené kouzlo. Dokáží krásně rozzářit i tmavý kout místnosti, kde by živé květiny doslova trpěly. Suchá vazba navíc nepotřebuje prakticky žádnou péči. Jenom je potřeba ji čas od času obměnit. Aby sušené květiny působily co nejpřirozeněji, je třeba zvolit správnou metodu sušení. Není to nic těžkého, zkusit to můžete i doma, navíc si můžete vybrat hned z několika technik.

Sušení na vzduchu

Květiny můžete sušit volně na vzduchu, a to tak, že je zavěsíte hlavičkami dolů do suché, vzdušné, nejlépe tmavší místnosti. Není vhodné však sušit již svázanou kytici, jelikož se sušení může zpomalovat a rosliny mohou plesnivět. Proto, jestli si chcete uchovat již svázanou kytici, je vhodné ji rozdělit na několik menších svazků. Každý by mělo tvořit asi deset drobnějších větviček nebo například tři větší růže, všechny stonky by měly pří přibližně stejně dlouhé. Ještě před zavěšením z kytice otrhejte listy, protože usušené nevypadají příliš dobře. To, že je rostlina usušená, poznáte podle toho, že se její stonek v nejširší části po ohnutí přelomí. 

Sušení ve vodě

Jsou rostliny, které by uvadly dříve, než by se důkladně vysušily. To jsou například hortenzie, vřes, okrasný česnek nebo nevěstin závoj. Proto je lepší je nechat pomalu vysychat ve vodě. Konec stonku zešikma seřízněte, vložte květinu do nádoby s trochou vody a dejte ji někam stranou, kde bude volně usychat. Touto metodou celý proces zpomalíte a rostlina má čas, aby mohla dokonale vyschnout. Okrasné trávy zase nechejte vyschnout v nádobě bez vody.

V silikagelu

K rychlejšímu sušení vám mohou pomoci malé bílé krystalky silikagelu, které se vkládají například do nové obuvi, kabelek či léků, které chrání před vlhkostí. Silikagel dokáže pohltit velké množství vody, čehož se dá využít i v případě sušení květin. Na dno uzaviratelné nádoby nasypejte asi pěticentimetrovou vrstvu silikagelu, na ni rozložte květiny, které opět zasypejte. Tato metoda sušení je vhodná prakticky pro jakýkoliv druh květin. Vzhledem ke své nízké hmotnosti neublíží ani těm nejkřehčím rostlinám. Navíc silikagel pak můžete použít opakovaně. Stačí, když jej vysušíte na plechu v troubě. 

Jde to i v mikrovlnce

Mikrovlnka má možná hodně odpůrců, ale vězte, že květiny umí vysušit skvěle, aniž by ztratily svůj tvar nebo barvu. Možná, že budete muset chvilku experimentovat, než najdete správnou dobu sušení. Ale vždy nastavte co nejnižší výkon, abyste okraje květin nespálili. Pomoci si můžete i výše zmíněným silikagelem, kterým rostliny můžete opět zasypat, aby se tak zrychlila doba sušení. Pokud vám při sušení upadne nějaký okvětní lístek, můžete si z nich vyrobit domácí potpourri. Více na toto téma jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod