Tyčový vysavač je šikovný pomocník na úklid. Jak zvolit vhodný typ a model pro vaši domácnost

 Dům 
14. května 2020 14:18 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Pro tyčový vysavač je charakteristická nízká hmotnost Depositphotos
Vysávání je u vás doma téměř na denním pořádku a přemýšlíte, že si pořídíte nového pomocníka v podobě tyčového vysavače? Vybírat můžete mezi mnoha typy i modely.

V první řadě si musíte odpovědět na otázku ohledně typu napájení. Máte v plánu preferovat tyčový vysavač s kabelem s neomezenou dobou provozu, nebo přístroj s neomezenou mobilitou, ale s limitovanou dobou výdrže baterie?

Napájení ze sítě

Pokud dáte přednost vysavači napájenému ze sítě, získáte výhodu, že můžete vysávat, jak dlouho chcete a kdy chcete. Nemusíte se totiž ohlížet na to, zda je baterie dostatečně nabitá, jednoduše zapojíte kabel do zásuvky a jedete. Tento model disponuje také vyšším výkonem. Problém je však v tom, že jste při práci omezeni kabelem. Z toho důvodu si před výběrem dejte pozor na délku kabelu, aby byla pro vaše účely dostačující.

Vysavač na baterii

V případě, že zvolíte variantu tyčového vysavače na baterii, získáte výhodu neomezeného pohybu po bytě či domě bez nutnosti hlídat napájecí kabel. U mnoha modelů se však spolu s vybíjením baterie snižuje sací výkon.

Tyčové vysavače na baterii mohou být vybaveny buď Ni-Mh, nebo Li-ion baterií. V případě první zmíněné baterie se jedná spíše o starší typ, který v moderních přístrojích již téměř nenajdete. Jejich hlavní nevýhodou je, že pokud ji budete nabíjet dříve, než se zcela vybije, bude docházet ke snižování její kapacity. Druhý zmíněný typ baterie patří v současné době mezi nejpoužívanější. U takového modelu nevadí, pokud baterii začnete nabíjet i v případě, že není zcela vybitá. Naopak je to žádoucí. Kdyby zůstala dlouho vybitá, začala by se zkracovat její životnost.

Jak dlouho nabíjet?

U akumulátorových tyčových vysavačů je důležitá také doba nabíjení a provozu. U každého modelu je doba jiná, nejčastěji se však setkáte s nutností nabíjet minimálně šedesát minut, ale dostat se můžete až na několikahodinové číslo. Pokud vysáváte několikrát denně, což se většinou děje v rodině s dětmi, rozhodně si nepořizujte vysavač s potřebou několikahodinového nabíjení.

Co se týče provozní doby, za velmi nízkou se považuje provozní doba v rozmezí 15 - 20 minut. Standardní délka bývá obvykle 40 - 50 minut na jedno nabití. Nejlepší tyčové akumulátorové vysavače mohou nabídnout provozní dobu mezi 50 - 95 minutami. Jaká jsou často přehlížená místa při úklidu, jsme psali zde.

Typ sběrné nádoby

Závěrem je vhodné se podívat na typ sběrné nádoby. Sáčkový tyčový vysavač vyžaduje pravidelné dokupování a výměnu sáčků, čímž se zvyšují náklady na provoz vysavače. Je to ale hygieničtější varianta, která je vhodnější pro alergiky. U bezsáčkového tyčového vysavače jsou nečistoty sbírány do průhledné nádoby, která by se měla po každém úklidu vysypávat.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47