Nezapomeňte při úklidu na důležité spotřebiče, při správné péči budou déle fungovat

 Dům 
05. září 2019 14:19 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Lednička jako důležitý pomocník potřebuje svou péči Shutterstock
Každá domácnost se čas od času neobejde bez úklidu. Nestačí však pouze setřít prach a vytřít podlahu nebo vysát. Je potřeba starat se také o spotřebiče, které dělají život jednodušším. Varná deska, trouba i myčka na nádobí vám to pak vrátí tím, že budou sloužit déle.

Domácí spotřebiče jsou každodenní součástí života v moderní domácnosti. Bez některých pomocníků si už nedovedete představit život, ať jde o pračku, ledničku nebo myčku na nádobí. Jednoduché by to ale nebylo ani bez varné desky, pečicí trouby nebo vysavače.

Čištění vysavače

Každý z těchto pomocníků ale potřebuje vlastní péči. Pokud je budete jen používat, ale nebudete se o ně starat, zkracujete tím jejich životnost. Proto před každým vysáváním zkontrolujte, zda vysavač nemá plný sáček. Kdyby měl, snižuje to jeho výkonnost a zvyšuje spotřebu. U bezsáčkových vysavačů vyklepejte filtr, protože se zaneseným filtrem také neuděláte žádné zázraky. Podívejte se, jestli nic nevadí v hadici vysavače. Vyčistit byste měli i nádstavec a kartáček.

Myčku může ničit tvrdá voda

Většina lidí podceňuje tvrdost vody v domácnosti. Vymstít by se to mohlo u myčky. Kupte si testovací pásek na tvrdost vody, ať vidíte, zda je nutné přidávat do vody sůl. Dále nezapomínejte na pravidelné čištění sítka v myčce. Jednou za čas je potřeba použít program s vyšší teplotou, která rozpustí usazenou mastnotu. Používejte tablety na čištění myčky, ale občas ji stejně budete muset vydrhnout ručně.

Nezapomínejte na pračku

Pozornost vyžaduje i pračka. Prádlo z ní sice může být hezky čisté, ale samotné zařízení nesmíte nechat jen tak. Po každém praní je potřeba nechat pračku otevřenou, aby nezatuchla. Občas je nutné vyčistit zásobníky na prášek a aviváž a také těsnění u dvířek. Všude tam se může usazovat špína a nečistoty. Nezapomínejte ani na filtr. Pokud máte tvrdou vodu, někdy pusťte program s vysokou teplotou bez prádla a místo pracího prostředku přidejte přípravek proti vodnímu kameni, ocet nebo kyselinu citronovou.

Na ledničku použijte ocet

ledničky zase hrozí zápach. Můžete mu předcházet tím, že budete uvnitř dobře skladovat potraviny. Aromatické zavírejte do krabiček nebo balte do fólie. Pomocníkem mohou být antibakteriální filtry nebo pohlcovače pachů. Samozřejmostí je občasné mytí chladničky vodou se saponátem a trochou octa. Jednou za čtvrt roku je potřeba ledničku i odmrazit, tedy vyndat potravin, odstranit led a nechat ji nějakou chvíli vypnutou.

Pečící trouba

Existují pečicí trouby s funkcí čištění. Pokud ji ale nemáte, musíte si poradit sami se speciálními čističi. Vnitřek vyčistěte klasicky. Sklo na dvířkách můžete vydrhnout pomocí octa nebo vody s citronem. Ocet pomáhá proti pachům. Proto dejte dovnitř pekáč s vodou smíchanou octem a nechejte nějakou dobu péct při teplotě kolem 100 stupňů Celsia. Potom troubu vyvětrejte.

Skleněná elektrická nebo indukční deska

Starat se musíte i o skleněnou elektrickou nebo indukční desku. K tomu vám pomůže žiletka, kterou opatrně seškrábnete odolné nečistoty. Kupte si i speciální čističe, které nenechávají šmouhy. Na závěr vše přeleštěte suchým hadrem. Pokud máte plynový sporák, používejte účinné spreje rozpouštějící mastnostu. Pomoci může i technický líh. Jak na ucpaný odpad, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Vodu z rýže byste neměli vylévat do odpadu. Důvod vás možná překvapí

Tech

8 mýtů o hybridech, které vám brání vytěžit z tohoto pohonu maximum