Na co všechno je dobré myslet, než si vezmete hypotéku

 Dům 
22. května 2020 07:48 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Na stavbu domu si člověk většinou musí vzít hypotéku Depositphotos
Chystáte se na stavbu svého vysněného domu? Na tak náročnou investici většinou nemá člověk schované peníze pod polštářem a musí si vzít hypotéku. Než se na ni vrhnete, promyslete si možná rizika. Nezapomínejte, že můžete ztratit práci, onemocnět nebo se třeba rozejít s protějškem.

Do velkých investic se člověk pouští většinou v době, kdy má stabilní práci, je v dobrém zdravotním stavu a má z čeho splácet. Jenomže vše nemusí být vždy zalité sluncem a situace se může změnit ze vteřiny na vteřinu a bezproblémový život se najednou obrátí naruby. Proto je potřeba netlačit splátku na maximální možnou hranici, mít rezervu a také mít pojištění na úrazy i na hypotéku.

Vyšší úrok

U hypotéky počítejte s tím, že úroky nebudou nízké po celou dobu. Úrok je na nějakou dobu fixovaný, po pár letech vás ale čeká boj o to, jakým způsobem se úrok zvýší a jaký následek to zanechá ve vaší peněžence. Proto by neměla být výše hypotéky na maximální možné míře, kterou můžete splácet, abyste byli schopní zvládnout i možné navýšení. Většinou může být i pár tisíc korun.

Myslete také na to, že může se situací zatočit rodina. Když si berete hypotéku jako dva mladí partneři se zaměstnáním, nepočítáte příliš s výdaji na případné děti, na jejich kroužky, oblečení a tak dále. Takže co vám může stačit v mládí na život ve dvou, to nemusí stačit pro několikačlennou rodinu, obzvlášť pokud je jeden z partnerů na mateřské a jeho příjem se sníží. Proto si u hypotéky zkuste vypočítat, zda byste ji zvládli i v případě, že se jeden plat sníží na mateřskou nebo bude muset měsíčně odejít několik tisíc korun na pleny a oblečení pro děti.

Může také nastat situace, že váš vztah skončí a na velkou hypotéku zůstanete sami. Přestože ve dvou se to lépe táhne, vždy musíte myslet na to, že by vás případné splácení jen z vašeho platu nemělo dostat do dluhové pasti a i pro takový případ musíte mít plán B.

Ztráta práce

Celkem běžnou praxí je, že člověk ví, na co má. Jakmile ale ztratí práci, vše se otočí. A i když jste si v zaměstnání jistí, stačí nějaký průšvih nebo hádka s šéfem a vyhazovu se dočkáte dřív, než řeknete švec. Pokud takový případ nastane, musíte brát v úvahu to, že se vám nemusí podařit najít práci za stejné peníze, ale půjdete třeba s příjmem dolů.

I když jste třeba mladí a zdraví a zdá se vám, že nemůže nastat žádný problém, nemoc si nevybírá. Rakovina se k vám vplíží nečekaně, stačí i úraz nebo nehoda a ve chvíli z vás může být invalidní důchodce neschopný většího pracovního výkonu. V takovém případě kromě rezervy může pomoct pojištění, které byste si měli spočítat podle vašeho příjmu. V případě výpadku by mělo být pojištění spočítané tak, aby vám dokrylo ztrátu, kterou potřebujete k živobytí. Každý schopný poradce vám na míru udělá takové pojištění, o které se budete moct v nejtěžších chvílích opřít. Co zajistit před stavbou domu, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve