Co všechno musíte zajistit před stavbou vašeho vysněného domu

 Dům 
04. srpna 2018 16:46 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Dostat se k vysněnému domu nějakou dobu trvá Pixabay
Každý chce mít vlastní dům se zahradou, bazénem, garáží a minimálně třemi a více pokoji. Nestačí však pouze lusknout prsty, aby dům stál. Než si pohodlně sednete na gauč v obývacím pokoji, čeká vás spousta práce. Jinak tomu není ani předtím, než vůbec začnete stavět. Co všechno je potřeba udělat?

Stavba domu není jen o skládání cihly na cihlu, vyžaduje také velkou přípravu. Než se tak dostanete k samotným cihlám, základům a stavbě, budete muset zařídit spoustu věcí. Než se do nich pustíte, je potřeba se obrnit trpělivostí.

Důležitý pozemek

Základem všeho je pozemek. Pokud ho nebudete mít, můžete si na dům nechat zajít chuť. Pokud máte štěstí, pozemek můžete mít od rodičů nebo po prarodičích, kteří už jsou dávno v domově důchodců a na jejich pozemku stojí starý dům, který můžete akorát tak zdemolovat.

Pokud se rozhodnete pozemek kupovat, myslete na to, že i jeho koupi můžete financovat hypotečním úvěrem. Pokud chcete stavět a kupovat pozemek, můžete tak celou akci financovat jednou hypotékou. Rozdělit ji lze na část pro koupi pozemku a potom na stavbu. Budete to mít méně administrativně a finančně náročné, než vést dva úvěry s různými fixacemi a účely.

Je pouze na vás, jaký typ financování zvolíte. Myslete ale na to, že i když rostou sazby, stále jsou výhodné. Pokud máte dostatek peněz, nemusíte je do poslední koruny narvat do bydlení. Zvažte, zda nevyužijete peníze z bank, a část svých peněz nebudete raději zhodnocovat nebo je nedáte někam bokem jako železnou rezervu pro strýčka příhodu. Čerpat můžete úvěr ze stavebního spoření nebo hypoteční úvěr.

Nesmíte zapomenout ani na projekt domu, což je nezbytná část pro výstavbu a stavební povolení. Pokud se rozhodnete pro hypotéku, budete si muset nechat provést odhad nemovitosti. V tuto chvíli už musíte vědět, co budete chtít stavět. Projektovou dokumentaci ještě ale mít nemusíte. Obvykle se na ni čeká docela dlouho a s vyřizováním hypotéky v dlouhém termínu by se vše mohlo prodražit nebo nastat změna metodiky.

Potvrzení obce

Hypotéka se dá schválit i na takzvanou studii, čili miniprojekt. Na několika stránkách předložíte nákres, půdorys, řez a stručný rozpočet domu. Je potřeba ale dostat potvrzení od obce, že na daném pozemku smíte stavět rodinný dům. Zbývá dodat technické standardy domu. Jedná se o soupis materiálů, na základě kterých se dům postaví.

Jakmile budete mít všechny tyto kroky hotové, můžete hledat stavební firmu. Nesahejte hned po té první, na kterou narazíte. Podívejte se na více firem, porovnejte hodnocení, pobavte se se známými a potom si teprve vše vyhodnoťte. Dům totiž většinou stavíte jednou v životě, takže by se vám ukvapenost nemusela vyplatit. O chybách při stavbě domu jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve