Dopřejte si v domě relax v podobě vířivky a sauny. Existují i cenově dostupné možnosti

 Dům 
29. srpna 2020 15:06 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
V sauně můžete relaxovat i doma Depositphotos
Už je dávno pryč doba, kdy člověk zažil vířivku a saunu jen v luxusních wellness centrech, která si mohla dovolit jen movitější vrstva. Nyní si je můžete pořídit domů na zahradu a ani nemusíte být vysloveně boháč.

I když je léto a člověk nemá na saunu ani pomyšlení, můžete si ji začít chystat na chladnější měsíce, kdy přijde vhod. Saunu můžete mít v domě, ale také v bytě. Vířivka se hodí do zimní zahrady, na terasu nebo do větší koupelny.

I v bytě

Infrasauna většinou mívá podobu kabiny na uzavření, kterou tvoří vnitřní a vnější plášť a mezi nimi je tepelná izolace většinou z minerální vlny nebo polyuretanové pěny s hydroizolační fólií. Nejčastěji bývají pro jednoho až dva lidi, existují ale i větší například pro čtyři.

Infrasaunu můžete mít v bytě, není pro ni potřeba mít speciální odvětrávání, nevytváří ani páru. Do čtvrt hodiny se vyhřeje na 60 stupňů Celsia a tělo se prohřívá do hloubky. K vytápění se používají keramická či karbonová topidla nebo jejich kombinace.

Dopřát si ale můžete i klasickou finskou saunu, kterou vytápíte elektrickými kamny. Používá se v temperovaných interiérech i bytech. Je v ní minimální vlhkost, kabina se ale musí nahřívat delší dobu. Do hodiny byste v ní však měli dosáhnout teploty kolem 100 stupňů Celsia.

Pokud vám nevyhovuje suchý vzduch, sáhnout můžete po parní sauně. Může mít podobu malé dřevěné stavby, kterou dáte k venkovnímu bazénu nebo k terase. Mívá kamna s kameny, které se polévají vodou. Vlhkost se pohybuje mezi 80 až 100 procenty, proto je nutné mít speciální větrání, které zajišťuje cirkulaci vzduchu.

Desítky tisíc

Levnější sauny pro jednoho člověka pořídíte do 20 tisíc korun. Pro dva lidi už částka přesahuje 20 tisíc korun. Suchá sauna většinou stojí více než 30 tisíc korun a částka se může vyšplhat až ke 100 tisícům korun. Obdobně jsou na tom i sauny parní. Záleží však na rozměrech, typu sauny, doplňcích jako světla nebo reproduktory a podobně.

Vířivky bývají většinou menší, protože nejsou určené k plavání, ale k relaxaci. Stačí si do nich sednout nebo lehnout a nechat se masírovat podvodními trysky. Pro domácí relax se nejčastěji nabízí vířivka pro jednu až čtyři osoby. Výhodou je malý objem napuštěné vody. Existují vířivky kulaté, oválné, hranaté i rohové.

Uvolní svaly

U trysek lze nastavit sílu i směr vodního proudu. Můžete si nechat masírovat nohy, záda i šíji, trysky pomáhají ulevit od bolesti a také uvolňují namožené svaly. Díky tomu se snižuje i napětí a povolují bolesti hlavy.

Cena vířivek se odvíjí od typu, tvaru, velikosti, ale také od počtu trysek. Nafukovací mobilní vířivka jde sehnat i zhruba za 20 tisíc korun. Pokud si ale chcete dopřát větší luxus a koupit si nějakou lepší vířivku, počítejte s desítkami tisíc korun, klidně za ni můžete dát i 100 tisíc korun. Jak pečovat o vodu v bazénech, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve