Chraňte květiny před vedrem. Víme, co jim pomáhá a naopak škodí

 Dům 
16. srpna 2020 18:38 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Květiny na balkonu jsou krásné, ale přímé slunce jim může škodit JumpStory
Zatímco většina z nás se raduje z konečně hezkého letního počasí, květiny na balkonech nebo parapetech naopak trpí. Poradíme vám, jak jim v horkém počasí trochu ulevit.

Možná si myslíte, že když v horkém letním počasí musíte přijímat více tekutin, to samé platí i o vašich květinách. To však není pravda. Naopak. Pokud je budete zalévat každý den, akorát jim ublížíte. Držte se proto následujících rad, díky nimž přežijí vaše rostliny léto ve zdraví. 

Méně bývá více

Rostlinám můžete dopřát více vody, ale to neznamená, že byste je museli zalévat každý den. Tím byste je naopak zahubili. Nechejte četnost zalévání takovou, jakou ji máte doposud, tedy jednou až dvakrát týdně, ale klidně množství vody zvyšte na dvojnásobek. 

Načasování 

I zalévání květin má své zásady. Rostliny rozhodně nezalévejte přes den, kdy na ně svítí přímé slunce. Voda se totiž odpaří dřív, než se dostane vůbec ke kořenům. Nejvhodnější doba pro zálivku je večer po západu slunce. Pokud není pro vás tento čas vhodný, druhou vhodnou dobou je brzké ráno, než začne na rostliny svítit slunce.

Pozor na spáleniny

Buďte opatrní na to, kam během léta rostliny umísťujete. Ostré sluneční paprsky je totiž mohou spálit. To se projevuje žloutnutím listů, které pak zhnědnou a opadají. Proto je z míst, kam vám celý den svítí slunce, raději přeneste do polostínu. Doma to můžete vyřešit například zatáhnutím žaluzií nebo rolet. Speciální péči potřebují také řezané květiny. Co dělat, aby vám dlouho vydržely čerstvé, jsme psali zde.

Není hnojivo jako hnojivo

I když se má během léta hnojit často, je potřeba se pečlivě věnovat tomu, jaké hnojivo  používáte. Rozhodně není vhodné tzv. univerzální hnojivo, které obsahuje více dusíku než draslíku. A zatímco dusík podporuje růst zelených listů, draslík pomáhá při kvetení. Takže pokud jej chcete použít na kvetoucí rostliny, dočkáte se sice krásných zelených listů, ale květů pomálu nebo vůbec ne.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve