Praktická komoda se hodí do každé místnosti

 Dům 
24. srpna 2020 12:57 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Komoda může být i extravagantní Depositphotos
Komody stále patří mezi oblíbené vybavení domácnosti. Můžete je mít v každém interiéru i místnosti. Důvodem je nejen praktičnost, ale také velké množství materiálů, velikostí, stylů i dekorů a barev.

Komodu vybíráte především ze dvou hledisek, a to pro její funkčnost, ale také podle jejího vzhledu. Zásadní otázka je, kam ji chcete umístit. Podle toho se bude vše odvíjet. V každé části bytu nebo domu jsou jiné potřeby na prostor. V obýváku může být prosklená komoda, do níž lze umístit například fotografie, do ložnice se zase hodí komoda s více zásuvkami. Na chodbu většinou lidé dávají hluboké komody.

Obývák i ložnice

V každém pokoji komodu využijete. V dětském pokoji poslouží nejen na oblečení, ale i na hračky. V ložnici kromě oblečení může být prospěšná pro ložní prádlo, ale také na ni můžete postavit různé doplňky. V kuchyni ji využijete třeba na utěrky nebo ubrusy. V obývacím pokoji v ní můžete mít uložené různé věci, od oblečení přes alba na fotky až po deky.

Každý materiál má jinou vlastnost, odolnost a jinak se čistí. Proto se liší i cenou, záleží na velikosti a dalších faktorech. Základním materiálem je dřevo a lamino. Ze dřeva jsou k dostání měkčí typy jako například ze smrku nebo borovice, ale i odolnější masiv jako je buk nebo dub. Dřevo je ale přírodní materiál, který pracuje. Může proto změnit barvu, lehce dokoce i tvar. Komody z masivu jsou náročnější na údržbu, ale budou sloužit dlouhá léta.

Levnější alternativou je lamino, které je v poslední době stále oblíbenější. Nabízí velké množství barev. Výhodou je ale také jeho snadná údržba. Nejčastější jsou to LTD nebo MDF desky. LTD je dřevotříska potažená laminem, což je pevný a tvrdý materiál. MDF desky se vyrábějí hlavně ze smrkových vláken, které se opracovávají.

Různé barvy

Výrobci nabízejí různé kusy od univerzálního přes minimalistickou variantu až po klasiku i retro. Pokud máte rádi extravaganci, můžete zvolit úplně jinou barvu, než je ostatní nábytek. Pokud máte radši jednoduché věci, můžete sladit komodu s interiérem a dalším nábytkem. Celkový dojem doplní úchytky.

Zaměřit se musíte ale i na podjezdy zásuvek, které jsou součástí komody. Kovové kuličkové zajistí bezproblémové a dlouhodobé užívání. Praktické jsou tiché dojezdy. Pohlídejte si ale také výšku, šířku a hloubku komody, aby se vešla do určité místnosti. Je nutné počítat s prostorem právě na otevření dvířek a zásuvek. O péči o nábytek jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve