Jak vybrat pečicí troubu ideální pro vaši rodinu
Objem vaší trouby vybírejte podle počtu členů v domácnosti. Menší rodina nebo jednotlivec se spokojí s menším obsahem trouby.
Typy trouby
Na našem trhu má většina trub možnost horního a spodního ohřevu, každého zvlášť nebo obou současně. Základní součástí vybavení trouby bývá také gril. Horkovzdušné trouby rozvádějí teplo rovnoměrně, což se využije hlavně při pečení moučníků. Jeho výhoda spočívá také v tom, že najednou můžete péct v troubě více pokrmů a nepromísí se jejich vůně. Můžete péct i v několika patrech trouby a ušetříte tak peníze i váš čas. Vaření v páře a pečení může být nadstandardní výbavou trouby, díky kterému budou vaše pokrmy zdravější a šťavnatější.
Teplotní sonda
Zajímavou funkcí je teplotní sonda, kterou zapíchnete do masa a nastavíte teplotu, kterou vyžadujete v pečeném pokrmu. Vaše maso tak zůstane šťavnaté, nevysuší se a nemůže se stát, že by bylo nedopečené. Další oblíbenou funkcí je udržování teploty. Tato funkce vám zajistí, že vaše jídlo vydrží v troubě teplé, jak dlouho potřebujete. To se dá využívat i na předehřívání talířů nebo kynutého těsta.
Péče o spotřebič
Trouba se často používá a stává se, že v ní něco bublá či prská, je tedy nutné ji pravidelně čistit. Čištění vám usnadní prostředky, které jsou určené na čištění trub. Je nutné vybírat dobře a najít svůj oblíbený. U dražších spotřebičů se můžete setkat s vysokoteplotním čištěním, které vám umožní vyčistit spotřebič bez velkého úsilí. Při pyrolýze zahřejete troubu na vysokou teplotu a tato teplota spálí nečistoty a vyčištěnou troubu setřete jen vlhkým hadrem. Trouby s funkcí katalýza zase mají speciální povrch, který do sebe natáhne všechny nečistoty, které se následně odpaří.
Ekologické čištění trouby
Mezi ekologické čisticí prostředky patří jedlá soda a vinný ocet. Z trouby vyndejte rošty, aby vám zůstala jen prázdná trouba. Do hrnku nasypte jedlou sodu a přidávejte postupně pár lžic vody, dokud nevznikne pasta. Tu vmasírujte do celého povrchu trouby a nechejte působit až 12 hodin. Pracujte v gumových rukavicích. Poté setřete vlhkým hadříkem a otřete všechnu suchou sodu. Do rozprašovače dejte vinný otec a postříkejte povrch trouby. Jedlá soda spolu s vinný octem začnou pěnit. Dočistěte vlhkým hadříkem i vícekrát po sobě, protože soda zanechává bílý povlak. Dále čtěte: I silně znečištěnou troubu můžete vyčistit snadno a rychle.