Jak vybrat pečicí troubu ideální pro vaši rodinu

 Dům 
19. prosince 2020 16:23 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
S teplotní sondou nemůžete kuřátko v troubě spálit ani nedopéct Depositphotos
Při výběru pečicí trouby je nutné brát v úvahu, jak často a pro jak velkou rodinu budete troubu využívat. Otázka je, zda využije různé nadstandardní funkce, jako je pára, gril či teplotní sonda, nebo vám stačí obyčejné funkce, jako je horní, dolní ohřev a horkovzduch.

Objem vaší trouby vybírejte podle počtu členů v domácnosti. Menší rodina nebo jednotlivec se spokojí s menším obsahem trouby.

Typy trouby

Na našem trhu má většina trub možnost horního a spodního ohřevu, každého zvlášť nebo obou současně. Základní součástí vybavení trouby bývá také gril. Horkovzdušné trouby rozvádějí teplo rovnoměrně, což se využije hlavně při pečení moučníků. Jeho výhoda spočívá také v tom, že najednou můžete péct v troubě více pokrmů a nepromísí se jejich vůně. Můžete péct i v několika patrech trouby a ušetříte tak peníze i váš čas. Vaření v páře a pečení může být nadstandardní výbavou trouby, díky kterému budou vaše pokrmy zdravější a šťavnatější.

Teplotní sonda

Zajímavou funkcí je teplotní sonda, kterou zapíchnete do masa a nastavíte teplotu, kterou vyžadujete v pečeném pokrmu. Vaše maso tak zůstane šťavnaté, nevysuší se a nemůže se stát, že by bylo nedopečené. Další oblíbenou funkcí je udržování teploty. Tato funkce vám zajistí, že vaše jídlo vydrží v troubě teplé, jak dlouho potřebujete. To se dá využívat i na předehřívání talířů nebo kynutého těsta.

Péče o spotřebič

Trouba se často používá a stává se, že v ní něco bublá či prská, je tedy nutné ji pravidelně čistit. Čištění vám usnadní prostředky, které jsou určené na čištění trub. Je nutné vybírat dobře a najít svůj oblíbený. U dražších spotřebičů se můžete setkat s vysokoteplotním čištěním, které vám umožní vyčistit spotřebič bez velkého úsilí. Při pyrolýze zahřejete troubu na vysokou teplotu a tato teplota spálí nečistoty a vyčištěnou troubu setřete jen vlhkým hadrem. Trouby s funkcí katalýza zase mají speciální povrch, který do sebe natáhne všechny nečistoty, které se následně odpaří.

Ekologické čištění trouby

Mezi ekologické čisticí prostředky patří jedlá soda a vinný ocet. Z trouby vyndejte rošty, aby vám zůstala jen prázdná trouba. Do hrnku nasypte jedlou sodu a přidávejte postupně pár lžic vody, dokud nevznikne pasta. Tu vmasírujte do celého povrchu trouby a nechejte působit až 12 hodin. Pracujte v gumových rukavicích. Poté setřete vlhkým hadříkem a otřete všechnu suchou sodu. Do rozprašovače dejte vinný otec a postříkejte povrch trouby. Jedlá soda spolu s vinný octem začnou pěnit. Dočistěte vlhkým hadříkem i vícekrát po sobě, protože soda zanechává bílý povlak. Dále čtěte: I silně znečištěnou troubu můžete vyčistit snadno a rychle.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008