Kachlová kamna se vracejí do módy. Při výběru je ale nutné nehledět jen na vzhled

 Dům 
25. prosince 2020 12:40 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Kachlová kamna jsou opět v módě Depositphotos
Kachlová kamna bývala dříve snad v každé chalupě a dnes opět získávají na oblibě. Od dob dávno minulých ale kachlová kamna urazila kus cesty a dnes tak lze pořídit špičkové a hlavně moderní výrobky.

Hodně lidí vybírá kachlová kamna jen podle toho, jak se jim líbí či jak se barevně hodí do daného interiéru. Jenže to je opravdu málo. Při výběru vhodných kamen je třeba sledovat i důležité technické parametry. Jen tak budete s kachláky opravdu spokojeni.

Největší výhoda kachlových kamen tkví v akumulaci tepla v keramických obkladech. Jednoduše řečeno, dokáží teplo předávat do vytápěné místnosti i dlouho po vyhasnutí. Výhodou je také poměrně snadná údržba glazovaných obkladů.

Nejdůležitější je výkon

Jednou z prvních věcí, na kterou je třeba zaměřit svou pozornost, je určit správný výkonu kamen, a to především s ohledem na velikost a tepelné ztráty vytápěných prostor. Pokud by byl výkon krbových kamen vyšší, než je naše potřeba, budeme se ho snažit tlumit a kamna tak nebudeme využívat hospodárně. Navíc bude docházet ke špinění čelního skla kamen, usazování zplodin v kouřovodech a nedokonalému spalování.

Naopak nižší výkon nutí „vyždímat“ z krbových kamen maximum, kamna se pak přetápějí, dochází k vyššímu zatěžování tepelné konstrukce kamen, což výrazně snižuje jejich životnost a může dokonce dojít i k jejich poškození. Kamna se správně zvoleným výkonem by měla pracovat na cca 60–70 % svého maximálního výkonu.

Spočítat správný výkon krbových kamen není tak složité, jak by se mohlo zdát. Stačí k tomu použít objem vytápěného prostoru v metrech krychlových (výška x šířka x délka) a vzít v úvahu průměrnou tepelnou ztrátu v ČR. Ta se u starších objektů pohybuje kolem spotřebovaného 1 kW výkonu na cca 20 m3 místnosti, u novostaveb je pak hodnota pro výpočet 1 kW výkonu na cca 40 m3 (příklad - pokud tedy potřebujeme vytopit ve starším špatně izolovaném objektu místnost o rozměru 100 m3, potřebujeme kamna s výkonem 5 kW). Pro přesnější výpočet můžeme také použít níže uvedený způsob na základě stanovení tepelné ztráty jednotlivých vytápěných místností (rozhoduje kvalita izolace domu):

Potřebný výkon (W) = objem vytápěných místností (m3) x hodnota tepelné ztráty (dle níže uvedené specifikace)

  • dobře izolovaný nebo nízkoenergetický dům – 23 W/hod/m3
  • středně dobře izolovaný dům – 35 W/hod/m3
  • špatně izolovaný dům – 50 W/hod/m3
  • chaty a chalupy – 80 W/hod/m3

Výkon krbových kamen ovlivňuje i tzv. terciální spalování. Pomocí něho dochází k přívodu předehřátého vzduchu do spalovací komory, účinnějšímu spalování zplodin a vyšší účinnosti krbových kamen.

S teplovodním výměníkem, anebo bez?

Důležité je také si před výběrem uvědomit, zda chceme krbovými kamny vytápět pouze jednu místnost a její blízké okolí nebo chceme krbová kamna připojit k topným tělesům nebo zásobníkovému ohřívači vody a vytápět s nimi celý dům. Pro tento účel slouží tzv. teplovodní výměník. Ten dokáže předávat do topných těles dle použitých kamen cca 47 až 79 % z celkového tepelného výkonu.

Pokud tedy chcete krbová kamna připojit ke stávajícímu otopnému systému s elektrickým nebo plynovým kotlem a používat je pro vytápění celé domácnosti, vybírejte krbová kamna s teplovodním výměníkem. Jejich použitím snížíte poměrně výrazně náklady na vytápění a investice do kamen se vám tak může vrátit už za jednu topnou sezonu. V případě, že chcete krbová kamna použít pouze pro přitápění nebo vytápění konkrétní místnosti, lze si vybírat z krbových kamen bez teplovodního výměníku.

Přívod vzduchu

Pro správné hoření kamen je také důležitý dostatečný přívod vzduchu. Kyslík potřebný k hoření je do kamen přiváděn většinou z vytápěné místnosti, a proto je žádoucí vzduch v místnosti pravidelně větráním vyměnit za nový. Čím však mají kamna větší topeniště a čím jsou místnosti lépe izolované (to se týká především nízkoenergetických a pasivních staveb), tím potřebnější je využít tzv. centrálního přívodu vzduchu (označovaného také jako CPV, někdy také označovaného jako externí přívod vzduchu). Krbovým kamnům s CPV je dodáván vzduch přímo zvenku nebo ze sklepa a nedochází tak k zhoršování kvality vzduchu uvnitř místnosti a zabrání se tak i častému větrání.

Nepodceňte průměr komína a kouřovodu

Nezapomeňte si také zjistit vnitřní průměr komína. Krbová kamna je potřeba vybírat i podle rozměru kouřovodu, resp. musí být napojena na stejný průměr komína, který je uváděn i u samotných kamen (většinou průměr 120 mm, 130 mm nebo 150 mm). Pokud by byl průměr komína menší, vytvoří se tím nedostatečný tah, což může způsobovat mimo jiné i zakouření při přikládání do kamen.

Montáž kamen

Přestože zapojení krbových kamen není složité a v případě kamen bez teplovodního výměníku jde prakticky jen o připojení kouřovodů, může být v některých případech lepší svěřit montáž vyškolenému odborníkovi. V případě krbových kamen s teplovodním výměníkem je to však více méně povinnost. Tato kamna musí být jištěna záložním zdrojem nebo vychlazovací smyčkou pro případ, že vypadne elektrický proud. O tom, jak si svépomocí vyčistit komín, jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod