Vyberte si ideální podlahu do kuchyně

 Dům 
29. prosince 2020 15:23 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Podlaha v kuchyni musí být odolná Depositphotos
Kuchyň je místem, kde se děje mnoho různých věcí. Na vaší podlaze se objevují rozšlapané zbytky potravin i rozlité tekutiny, proto je třeba udržovat podlahu častěji a pečlivěji. Je zde riziko poškození podlahy pádem předmětů. Podlaha v kuchyni je zkrátka vystavena větší zátěži než v jiných částech bytu.

Co všechno musí vydržet podlaha v kuchyni, o tom se může třeba koupelnám jen zdát. Riziko mechanického poškození například padajícím nádobím je v kuchyni mnohem větší. Při výběru nové podlahy proto dbejte nejen to, aby byla pěkná a příjemná při chůzi na boso, ale aby vám také vydržela co nejdéle. 

Jaká podlaha není vhodná

V kuchyni se určitě vyhněte kluzké podlahovině, která by vám i vašim členům domácnosti mohla způsobit úraz. Nehodí se ani méně kvalitní lamináty, protože rozlití vody na takovou podlahu ji rychle poškodí. Nevhodný je korek, dřevěná podlaha ošetřená voskem nebo olejem také není ideální řešení, dřevo neumí odolávat tekutinám. U dlažby je třeba se vyhnout bílým a světlým spárám a určitě nevhodný je koberec.

Vinylové podlahy

Voda neuškodí dlažbě, vinylové a ani kvalitní laminátové podlaze. Důležitá je mechanická odolnost, protože v kuchyni je padání nádobí, příborů a jiných předmětů velmi časté. Pokud se při výběru rozhodnete pro dlažbu, volte tu nejodolnější, jinak hrozí riziko, že vám spolu s rozbitým talířem praskne i dlaždice. Po všech plusech a minusech se jeví jako nejvhodnější řešení vinyl.

Vlastnosti a čištění vinylové podlahy

Má vysokou odolnost, jednoduchost, nenáročnou údržbu. Výčet všech druhů nečistot, které se v kuchyni vyskytují, je opravdu dlouhý. Při úklidu podlahy je právě vinylová podlaha nejlepší. Vinylovou podlahu můžete jednoduše vysát – suchým i mokrým způsobem nebo případně jen vytřít mopem. Při mechanickém poškození vinylovou podlahu snadno opravíte pomocí opravné sady, kterou seženete v každém hobby marketu.

Při výběru podlahy berte v úvahu i podlahové topení

Pokud je vám zima od nohou, je pro vás podlahové topení ideální. Na takto vybavenou podlahu se nehodí každá krytina. Keramická dlažba má dobrou vodivost a akumulaci tepla, vhodná je i podlaha vinylová a kvalitní laminátová. Při podlahovém topení se nedoporučují krytiny s vysokým tepelným odporem, jako jsou dřevěné a korkové podlahy. Dále čtěte: Vybíráte podlahu? Nabízí se celá škála materiálů.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve