Obyčejné tuhé mýdlo je skvělým pomocníkem v celé domácnosti

 Dům 
26. prosince 2020 10:27 / Marie Popelková
  0
📷
6 fotografií v galerii
Klasické tuhé mýdlo vám v domácnosti velmi dobře poslouží Depositphotos
Klasické tuhé mýdlo už dnes používá čím dál méně lidí, protože ho nahrazuje oblíbenější mýdlo tekuté. Tuhé mýdlo však rozhodně není k zahození, oproti tomu tekutému se jedná o výborného pomocníka v domácnosti.

Pokud jste doma našli nějaký kus starého tuhého mýdla, nebo jste dostali jedno takové darem, přestože ho nepoužíváte, rozhodně ho nevyhazujte. Ještě vám může v domácnosti pomoci jinak než na mytí rukou.

Krásně voňavé prádlo

Pokud má vaše mýdlo příjemnou vůni, můžete ho využít k provonění vašeho prádla ve skříni. Tento trik ostatně používaly už naše babičky. Stačí jen kostku mýdla položit do skříně a všechno prádlo bude krásně voňavé. Stejně tak můžete místo do šatníku uložit mýdlo do botníku, kde odvede obdobnou práci, jelikož mýdlo pomůže eliminovat nepříjemný zápach z bot.

Mýdlo místo oleje

Mýdlo vám pomůže také v případě, kdy vám nejdou snadno odemknout dveře a zámek jako by zatuhl. Stačí, když klíč pořádně namydlíte a několikrát s ním otočíte v zámku. Vše by pak mělo jít zase jako po másle. V tomto případě využijete toho, že je mýdlo kluzké a nahradíte jím mazací olej.

Stejným způsobem vám také mýdlo pomůže se zadrhnutým zipem. Když vám zip na vaší oblíbené bundě či mikině začne v nějakém místě drhnout, raději se nesnažte vyvíjet příliš velkou sílu, abyste zip nezničili a nemuseli ho celý vyměnit. Raději v tomto místě zip pořádně namažte mýdlem, párkrát opatrně přejeďte jezdcem nahoru a dolů a mělo by být po problému.

Místo oleje můžete mýdlo využít i v případě, že vám začaly vrzat dveře a potřebujete se těchto nepříjemných zvuků co nejdříve zbavit. Stačí lehce namydlit panty a protivné vrzání je fuč.

Pomocník při šití

Tuhé mýdlo vám dokáže pomoci i při činnosti, jako je šití. Pokud například zrovna pracujete s látkou, která je velmi tuhá či příliš kluzká a jehla jí projíždí s velkými obtížemi, jednoduše si jehlu nejdříve zapíchněte do mýdla a uvidíte, půjde to samo. Z kousku mýdla si můžete také rovnou vytvořit šikovný provizorní jehelníček, takže budete mít jehly na šití stále v pohotovosti.

A kousek mýdla po ruce oceníte také ve chvíli, kdy si budete potřebovat na látku vyznačit přesné linie pro následné šití. Pokud totiž nebudete mít nikde po ruce krejčovskou křídu, opět vás zachrání mýdlo, které odvede stejnou práci.

Výroba tekutého mýdla

Nakonec si můžete z tuhého mýdla vyrobit i oblíbenější tekuté mýdlo. Tímto způsobem můžete také dobře využít malé zbytky mýdla, které byste už jinak nevyužili, ale takto ještě výborně poslouží k očistě rukou.

Stačí, když mýdlo nastrouháte či nadrtíte na malé kousky, nasypete do misky a přelijete horkou vodou. Na sto gramů mýdla použijte přibližně šest deci vody. Vše důkladně promíchejte až se kousky mýdla úplně rozpustí a nechte vychladnout. Pak už stačí jen přelít do dávkovače, případně do nádob, ve kterých budete chtít mýdlo uchovávat. Pokud ale máte raději tuhé mýdlo, můžete se inspirovat zde a vyrobit si doma své vlastní.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008