Lavičky nepatří jen do parku. Oživte jimi stylově svůj interiér

 Dům 
01. února 2019 11:35 / Marie Popelková
  0
📷
7 fotografií v galerii
Lavice dodají interiéru šmrnc Depositphotos
Lavička může být jen obyčejná, vyřezávaná, s opěradlem, bočnicemi, s úložným prostorem i bez něj. Vždy ale dokáže ozvláštnit interiér. Skvělé je, že lavičky se hodí nejen do bytů zařízených v duchu vintage, Provence či severském stylu, ale klidně i do moderních interiérů.

Lavice v sobě skýtají obrovský potenciál a bytoví designeři to moc dobře vědí. Trh nabízí tak obrovské množství typů laviček, že si vybere opravdu každý. K dostání jsou supermoderní nadčasové designové kousky i lavice, které vypadají, že mají nejméně 100 let. A pokud zatoužíte po originální historické lavici, ani to už dnes není díky antikvariátům a starožitnostem problém.

Lavice se hodí všude

Výhodou lavice je, že je obvykle úzká a nezabírá tak prostor. Klidně si ji proto mohou pořídit i majitelé menších bytů. Další obrovskou výhodou je, že lavici můžete zakomponovat, snad kromě tolety, naprosto kamkoliv. Dobře vypadá v předsíni, obýváku, kuchyni, v jídelně, dětském pokoji, v ložnici i koupelně.

Na sezení i jako stolek

Lavice rozhodně nemusí vždy zastávat jen funkci sedacího nábytku. Například v obývacím pokoji můžete lavici použít místo konferenčního stolku, jak se můžete přesvědčit v naší fotogalerii pod článkem. Pokud si pořídíte malou lavičku, může fungovat jako odkládací prostor i třeba v koupelně, ale i kdekoliv jinde. Díky nižší výšce lavičky z ní lze vytvořit i praktický stoleček pro menší děti v jejich pokojíčcích.

Zajímavě vypadá lavička i před postelí v ložnici. Jednoduchý typ může sloužit k sezení či jako odkládací plocha. Pokud si pak před postel postavíte třeba čalouněnou lavici s úložným prostorem, může vám klidně nahradit i peřiňák.

Místo botníku i sedačky

Velmi stylově vypadají lavice v předsíních či vstupních halách. Často stačí přimontovat nad lavicí pár háčků a vznikne vám působivá předsíňová stěna. Pokud má lavice dole poličku, poslouží i jako botník. Boty si každopádně můžete ukládat i rovnou pod lavici.

Když si zase pro změnu pořídíte třeba zajímavě řešenou polstrovanou lavici, může vám třeba v menším obýváku spolehlivě suplovat i sedací soupravu.

Opěradlo je výhodou

Když si pořídíte lavičku s opěradlem, určitě se vám na ní bude lépe sedět a hlavně si nebudete muset dělat hlavu s odřením zdi. Pokud ale bude lavička stát v místě, kde se neočekává dlouhodobé vysedávání, klidně se bez opěradla obejdete. Pokud byste ale přeci jen měli obavy, že si zašpiníte nechráněnou zeď, můžete na ni pověsit třeba zajímavě barevný či vzorovaný kobereček. O nevšedním využití malých koberečků v bytě jsme psali zde. I strohá lavička tak může vypadat útulně. Kromě koberečku na zdi ji lze oživit i pestrobarevnými podsedáky.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve