Pokud váš byt sužuje plíseň, nejdůležitější je zbavit se vlhkosti. Dejte se do boje ještě dnes

 Dům 
25. ledna 2021 11:31 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Plísně mohou způsobit i závažná onemocnění Depositphotos
Jestliže máte doma příliš vlhko, pravděpodobně se potýkáte také s plísněmi na stěnách. Zčernalé rohy a chlupaté stěny vypadají velmi nevzhledně, plísně vnášejí do domácnosti také nepříjemný zápach a mohou být i škodlivé pro vaše zdraví.

Pokud se vám v bytě objevila plíseň, je potřeba situaci okamžitě řešit. Plísně jsou totiž jedním z nejzávažnějších alergenů. Mohou vám způsobit dráždivý kašel, podráždění očí či rýmu a v dlouhodobém měřítku mohou být problémy ještě o dost horší. Proto se dejte s plísní raději hned do boje, poradíme vám, jak na to.

Prevence nade vše

Plísně v bytě vznikají tím, že se uvnitř kumuluje vlhkost, která se vysráží a vytvoří tak pro plíseň živnou půdu. Na tento fakt je dobré pamatovat a snažit se kumulování vlhkosti předcházet. Vlhkost se v bytě vytváří i při zcela běžných činnostech, jako je například vaření či sprchování, vzduch v domácnosti ale zvlhčují také rostliny.

Velmi účinné je při prevenci vzniku plísní větrání. Pokud tedy vaříte, mějte otevřené okno, nebo si zapněte digestoř. V koupelně okno sice často nebývá, při sprchování si však můžete zapnout odvětrávání, které vlhkost odvede pryč. Větrat byste ale měli průběžně po celý rok. V létě můžete klidně větrat i celý den, přes zimu, kdy to kvůli teplotě nemusí být zrovna komfortní, větrejte alespoň v krátkých intervalech, zato intenzivně. Dobré je také vytvořit průvan, který vlhkost ještě lépe vyžene pryč.

Odstranění chemickou cestou

Pokud už se plíseň přeci jenom někde vytvořila, je potřeba se jí co nejrychleji zbavit. Jednou z možností je použití chemického prostředku pro hubení plísní. Tento prostředek stačí jen podle instrukcí výrobce nastříkat na zasažené místo a plíseň většinou do několika minut zmizí. Toto řešení je nejúčinnější v případě, když se plíseň vytvořila na malé ploše. Pokud se plíseň po pár dnech opět objeví, můžete celý proces zopakovat či zkusit jinou metodu.

Rada našich babiček

Pokud nechcete kupovat chemický prostředek, můžete vyzkoušet způsob, kterým likvidovaly plíseň už naše babičky. Funguje na stejném principu, avšak místo chemického prostředku použijete obyčejné vápno. Stačí, když na zasažené místo nanesete dva až tři nátěry hašeného vápna a je po problému. Zeď bude pod nátěrem hezky dýchat a vápno plíseň spolehlivě zahubí.

Ekologická cesta

Zvolit můžete také čistě ekologickou cestu, která však může být o něco náročnější. Řeč je o takzvané chytré houbě, která plíseň spolehlivě zlikviduje a navíc není nikterak závadná pro člověka či domácí mazlíčky. Přípravek s houbou podle instrukcí výrobce rozpustíte ve vodě a nanesete na plesnivá místa. Chytrá houba se začne plísní živit, takže ji celou zlikviduje a jakmile jí dojde potrava, tak se uvede do klidového stádia. V tom vydrží klidně i několik let, takže pokud se na místě objeví nová plíseň, znovu se aktivuje a zahubí ji.

Problém chytré houby spočívá v tom, že nezakryje barevné stopy po plísni, jelikož přípravky s ní nemohou obsahovat žádná bělidla a jiné chemické látky, které by zabily chytrou houbu samotnou. Jakmile nátěr přípravku s chytrou houbou zaschne, je potřeba zasažené místo natřít novou barvou. O tom, jak efektivně zatočit s nebezpečnou černou plísní, se dočtete zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47