Důvodů, proč začne toaleta smrdět, je více. Problém jde vyřešit

 Dům 
04. února 2021 15:10 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
I ze zdánlivě čisté toalety se může linout zápach Depositphotos
Pokud se z vaší toalety line nesnesitelný zápach, který je už tak obtěžující, že máte problém v místnosti vydržet, je třeba to vyřešit. Důvodů, proč začne toaleta smrdět, může být více.

Toalety často vydávají nepříjemný zápach a někdy je opravdu těžké přijít na ten pravý důvod. Každý odér linoucí se z toalety má však vždy konkrétní příčinu. Představíme vám některé méně zjevné příčiny a také vám poradíme, jak se pachu navždy zbavit, aby vaše toaleta opět voněla. Příčiny zápachu mohou být trojí a obvykle vznikají v místech, která jsou při úklidu často opomíjena.

  • Plíseň a usazeniny moči pod úchytkami.
  • Vodní řasy v nádržce toalety.
  • Plyn unikající z kanalizace.

Jak se zbavit pachu moči

Kolem toalety se často vznáší pach moči, kterého si téměř nevšimnete. Ze začátku nemusí být nijak intenzivní. Nikdy ale není příjemné přijít na toaletu, která takto zapáchá. Odér většinou vychází z míst, která tak často nečistíte. Proto zápach přetrvává i tehdy, když je mísa i nádržka čistá. Problém je v tom, že stopy moči se mohou usazovat na méně zřetelných místech, třeba pod sedátkem nebo pod okrajem záchodové mísy. Řešením je sedátko sundat a důkladně vyčistit. Sundat sedátko není těžké. Většinou stačí odšroubovat dvě matice v zadní části. Je-li vaše toaleta v dobrém stavu, povede se vám to holou rukou.

Jakmile sedátko sundáte, důkladně ho očistěte. Hlavně se ale zaměřte na samotnou mísu, obzvláště na místa, která jsou zakrytá panty. Stejnou pozornost věnujte i úchytkám sedátka. To jsou dvě místa, která se nikdy nečistí, pokud není sundané sedátko, a pravděpodobně se na nich nacházejí zapáchající usazeniny moči.

Použít můžete vyřazený zubní kartáček s tvrdými štětinami, abyste se dostali do všech rohů a nevynechejte žádné místo, které může být zdrojem zápachu. Další dobrou možností je opláchnout sedátko a úchytky velmi horkou vodou a nechat odmočit odnímatelné části, pokud je to možné.

Nezapomeňte ani na zdi a podlahy

A ještě jeden tip, který se týká zápachu moči. Ta se totiž usazuje nejen na těžko dostupných místech toalety, ale také na stěnách a podlaze. A na to existuje jeden dobrý fígl. Stačí potřít stěny i podlahu toalety pěnou na holení. Pěna na holení totiž obsahuje látky, které spolehlivě likvidují krystalky moči, které na povrchu ulpěly. Stačí pěnu na kachličkách nechat působit několik hodin a pak jednoduše setřít.

Vodní řasy v nádržce toalety

V nádržkách se časem tvoří vodní řasy, které většinou nezpůsobují potíže. Pokud se ale toaleta dlouhou dobu nespláchne nebo se nádržka dlouho nevyčistí či nevydezinfikuje, může se zevnitř linout zatuchlý zápach. Máte-li pocit, že se v nádržce nachází příliš mnoho řas, lze to vyřešit důkladným vyčištěním.

Vyprázdněte nádržku tím, že zastavíte přívod vody a poté spláchnete. Jakmile je nádržka prázdná, použijte běžný WC čistič a pomocí dlouhé štětky (jiné, než kterou používáte k čištění vnitřku mísy – tyto dvě části toalety čistěte zcela odděleně) ji vydrhněte dočista.

Proč toaleta zapáchá jako kanalizace

Pokud vaše toaleta zapáchá jako kanalizace, značí to velký problém. Moderní toalety jsou navrženy tak, aby žádné pachy nepropustily, a to díky sifonu, který odděluje koupelnu od pachů kanalizace, a svodu splašků, který zajišťuje bezpečný odvod škodlivých plynů. Pokud tyto prvky nefungují, může to mít tři různé příčiny.

Pokud jste toaletu dlouhou dobu nepoužívali, možná se jen odpařila voda na dně a vytvořila se mezera, kudy může unikat vzduch z kanalizace. Pokud k tomu dojde, řešení je velmi snadné: stačí spláchnout.

Pokud je ve svodu splašků prasklina nebo je svod ucpaný, je možné, že se zápach z kanalizace dostane do domu. Pokud je pouze ucpaný, budete se moci dostat k horní části potrubí a problém sami vyřešit. Pokud ne, bude potřeba zavolat profesionálního instalatéra.

Zápach z kanalizace mohou způsobovat praskliny v odpadním potrubí za toaletou nebo porušené těsnění mezi tímto potrubím a toaletou. Pokud k tomu dojde a vy nejste zrovna kutilové, je v takových případech nejlepší zavolat profesionálního instalatéra.

Zkontrolujte i kartáčky

V koupelně bývá ještě jedna velmi běžná příčina zatuchlého zápachu, která se často přehlíží. Nemá přitom nic společného s vaší toaletou. Pokud odkládáte zubní kartáčky do uzavřené nádobky nebo hrníčku, dno takového držáku bývá vlhké a zapáchá. O tomto zápachu si mnozí myslí, že pochází z toalety, a špatně tak určí jeho příčinu. Ověřte proto i tuto možnost. O tom, jak ušetřit při splachování WC, jsme psali zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Celulitida trápí ženy bez ohledu na věk i postavu. Tělu je potřeba dodávat živiny, které jsou účinné...

Dům a zahrada

Proč nejsou kočky tak věrné jako psi? Psi potřebují lásku, kočky jistoty