I v zimě je důležité důkladně větrat. Orosená okna mohou být příčinou vzniku plísní

 Dům 
27. ledna 2021 19:59 / Veronika Prášilová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Vyvětraný vzduch se opět velmi rychle ohřeje Depositphotos
Aktuálně panující chladné počasí pociťují v těchto dnech také majitelé domů a bytů. Zřejmě není nikdo, kdo by se kvůli velkým teplotním rozdílům venku a uvnitř nepotýkal s rosením oken. Tento jev je sice běžný, ale také velmi nebezpečný.

Ačkoliv se jedná o přirozený jev, je vhodné mu předcházet, případně jej eliminovat. Předejdete tak vzniku nebezpečných plísní, které se mohou vytvořit na okenních sklech nebo v jejich blízkosti.

Co k rosení přispívá

Rosení oken je zcela běžný fyzikální jev, ke kterému významně přispíváme i my lidé. Každý člověk za den vydechne asi tři litry vody, což při počtu pěti členů domácnosti není rozhodně málo. A když si k tomu připočteme, že v kuchyni vaříme, v pokoji sušíme prádlo a v koupelně se někdo sprchuje, na vysokou vlhkost a zarosená okna je pěkně zaděláno.

Snižte vlhkost

Základem je proto intenzivní větrání několikrát za den. Jakmile vstanete, otevřete dokořán okno a nechte klidně několik minut proudit chladný vzduch dovnitř. Pokud tento krok v přibližně pětiminutových intervalech zopakujete klidně pětkrát denně, významně snížíte ve větrané místnosti vlhkost, čímž zamezíte vzniku plísní.

Zamezte unikání tepla

Naopak se vyhněte tomu, že budete mít po celý den otevřenou ventilačku, abyste větrali průběžně. Tento způsob je tím nejhorším, který můžete zvolit. Jednak vám bude unikat teplo, takže budete mít v místnosti chladno a topení nakonec vychází vniveč, a také bytem začne proudit vysoká vlhkost, která venku panuje. Výsledný efekt tak bude zcela opačný.

Odstraňte překážky

Zaroseným oknům také pomůžete, pokud před nimi nebudou stát různé překážky a bude k nim moci průběžně proudit vzduch. Co nejvíce proto od rámů odsuňte květináče, schovejte alespoň na čas různé dekorace a sundejte z oken záclony. Čtěte také: Zabraňte zamlžování oken v autě. Stačí šikovně použít pěnu na holení.

Také okenní žaluzie, které se přímo dotýkají skleněných tabulí, mějte trvale vysunuty alespoň dva centimetry nad spodním rámem okna. A pokud v této mezeře vznikne rosa, klidně ji setřete papírovými utěrkami.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve