Některá místa v kuchyni, kde se dobře daří bakteriím. Možná je při vašem úklidu také opomíjíte

 Dům 
21. července 2021 11:11 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Kuchyňská deska by se měla dezinfikovat každý den Depositphotos
Přemýšleli jste někdy o tom, že vaše kuchyňská deska může být plná bakterií? K ní si přidejte krájecí dřevěná prkénka, houbičky na mytí, slánku s pepřenkou a různé úchytky a hned máte přehled o nejšpinavějších místech vaší kuchyni.

Myslíte si, že v kuchyni udržujete pravidelně pořádek a dbáte na čistotu, protože tam přece pracujete s potravinami. Může se ale stát, že některá místa, kde se daří bakteriím, při vašem úklidu opominete.

Houbičky na nádobí

Houbičky na nádobí jsou vyrobeny z porézního materiálu, a proto se z povrchu snadno setře nečistota. Vlhké póry jsou živnou půdou pro bakterie. Houbičky na nádobí byste měli po každém použití vyprat v horké mýdlové vodě a nechat uschnout. Lze je vyprat také v horním koši myčky. Pokud ale vaše houba zapáchá, okamžitě ji vyhoďte do koše. Její zápach je totiž signálem, že uvnitř pokračuje množení bakterií. Do myčky je dobré často dávat různé kartáče na láhve, otvíráky na konzervy, prázdnou slánku a pepřenku.

Látkové utěrky

Nádobí se utírá většinou látkovými utěrkami, protože používání papírových utěrek v kuchyni není ekologické a efektivní. Když však použijete několikrát použitou utěrku, můžete přenést bakterie na čistě umyté nádobí. Proto byste měli při vaření na utírání rukou používat utěrky z papíru nebo samostatný ručník. Textilní utěrka by měla sloužit pouze na čisté nádobí. Je nutné látkovou utěrku po 2 až 3 použitích vyvařit v pračce.

Kuchyňská deska

Na kuchyňskou desku nepokládáte jen jídlo, ale i tašky s nákupem, mobilní telefon, časopisy, dálkový ovládač a jiné věci. Před každou přípravou jídla byste měli pracovní desku přetřít hadříkem namočeným v univerzálním dezinfekčním prostředku. Jednou týdně vyčistěte všechny rohy, umyjte plochu pod malými spotřebiči a nezapomeňte na spáry, které se nacházejí mezi pracovní deskou a obkladem na stěně nebo mezi deskou a sporákem.

Dřez

Nemyslete si, že když se ve dřezu pracuje s vodou, tak je dost čistý. Všude kolem něj, kolem odtoku, ve všech štěrbinách, všude tam je vlhké prostředí, které svědčí mikroorganismům. Ve dřezu myjete brambory a zeleninu, ale i maso nebo mastné hrnce a pánve. Během mytí se kapénky s mikroorganismy rozlétnou na všechny strany. Po každém vaření byste měli dřez i bakterii vydezinfikovat a vytřít do sucha. 

Ovládací tlačítka a úchytky

Při vaření se nejen dotýkáte úchytek na dvířkách a šuplících, ale zapínáte spotřebiče. A asi si pořád nemyjete ruce. Na těchto místech může zůstat mouka, strouhanka, kousek másla.  To všechno je živná půda pro bakterie a plísně. Proto je nutné otřít tato místa dezinfekčním roztokem po každém vaření.

Prkénka 

Na dřevěném prkénku se s každým řezem objevují škrábance a praskliny, které se dostatečně nevymyjí a po čase na nich vzniká plíseň a začnou se množit bakterie. To je zdraví škodlivé. Bakterie se množí nejvíce tehdy, když používáte stejné prkénko na zeleninu a syrové maso. Nejúčinnějším způsobem, jak můžete odstranit bakterie, je umýt prkénko kartáčem namočeným v octě. Dále čtěte: Kuchyňská pracovní deska musí být odolná. Je lepší zvolit kámen, dřevo nebo snad sklo?

Zdroj: seattletimes.com, health.clevelandclinic.org

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Vodu z rýže byste neměli vylévat do odpadu. Důvod vás možná překvapí

Tech

8 mýtů o hybridech, které vám brání vytěžit z tohoto pohonu maximum