Kuchyňská pracovní deska musí být odolná. Je lepší zvolit kámen, dřevo nebo snad sklo?

 Dům 
05. února 2019 15:12 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Kuchyně je královstvím každé hospodyňky Depositphotos
U kuchyní se často hledí na jejich materiální provedení, barvu, jak se lehce otevírají a zavírají dvířka, ale tolik pozornosti už se nevěnuje pracovní desce. Přitom je potřeba, aby nejen dobře vypadala, ale hlavně byla odolná.

Správná hospodyňka stojí u kuchyňské linky každý den. Nemusí za každou cenu vařit oběd, ale připravuje alespoň svačiny do práce nebo do školy, odpoledne něco k zakousnutí a večer dobrou večeři. Kuchyně je tedy královstvím správné ženy a pracovní deska je jejím nejdůležitějším bodem.

Rozličné materiály

Vybírat si můžete z různého materiálu od masivního dřeva přes kámen, sklo, nerez až po laminátový povrch. Lidé si často přejí pracovní desku do tvaru L nebo U. Znamená to, že je potřeba pracovní desky v rohu napojit. Vesměs se používají frézované spoje, které nejde při správném postupu skoro vidět.

Jako materiál můžete zvolit přírodní kámen. Většinou se používá žula, která je velmi odolná jak proti vsakování olejů, tak i kyselých látek. Povrch může být lesklý, nebo matný. Matný se snáz udržuje a nejsou na něm vidět otisky prstů. Někomu ale nemusí vyhovovat studený povrch při doteku. Kamenné pracovní desky mohou být bílé, mramorované nebo v rozmanitých barvách.

Umělý kámen či dřevo

Umělý kámen tvoří směs přírodních minerálů, pigmentů a akrylového polymeru. Jako přírodní materiál se užívá bauxit nebo hliníková hornina. Pojivem je pryskyřice, která obohacuje kámen o schopnost tvarování teplem.

Oblíbené je i dřevo. Musí mít ale kvalitní povrchovou úpravu, aby nenasáklo. Desku je nutné impregnovat speciálními oleji a vyrábí se v různých rozměrech a hloubkách. Používají se nejtvrdší dřeviny jako buk, ořech nebo dub.

Profesionální provoz

Výrazně si připlatíte za nerezový plech. Je vhodný ale spíš do profesionálních provozů, kde se klade velký důraz na hygienu. Materiál je velmi odolný mechanickému poškození a snese i hrubší zacházení. Je vysoce odolný vůči vodě a teplotě. Na druhé straně se snadno udržuje, nevýhodou jsou viditelné šmouhy.

Sklo i MDF deska

Použít se dá i sklo, které však jen tak v každé domácnosti neuvidíte. Je to hygienicky nezávadný materiál. Je odolný vůči škrábancům a vysokým teplotám. Můžete na něm krájet zeleninu, ovoce i maso. Na druhou stranu pokud vám na něj spadne palička na maso nebo těžký hrnec, může se poškodit.

Oblíbená je i MDF deska, což je laminátové provedení. Odolává chemikáliím, ale pozor si musíte dát na rozpálený povrch jako třeba hrnec nebo pánev. Nevydrží totiž nápor vysokých teplot. Vadit může i poškrábání nebo delší přítomnost vody. O výběru nových kuchyní jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve