Zbavte se pavouků a zabraňte jejich opětovnému návratu. Umístěte do oken slupky od pomerančů nebo mátu

 Dům 
13. května 2022 09:19 / Kateřina Andrýsková
  0
📷
3 fotografie v galerii
Pavouci jsou v domácnosti nezvanými návštěvníky Depositphotos
Nalezení pavouka u vás doma může být nepříjemným zážitkem, obzvlášť pokud trpíte arachnofobií neboli abnormálním strachem z pavouků. Ukrývají se ve skulinách, rozích domu i v garáži a vy máte pocit, že se jich nikdy nejde úplně zbavit. Pokud vám proběhne mráz po zádech kdykoliv na nějakého narazíte, přečtěte si následující tipy paní Boženky, jak se pavouků zbavit nadobro.

Na začátku je potřeba zopakovat, že v České republice jedovatí pavouci nežijí. Respektive zde nežijí pavouci, jejichž jed by byl pro člověka nebezpečný, nebo jsou tak maličcí, že nedokážou prokousnout lidskou kůži. Jedinou potenciální hrozbou je zápřednice jedovatá, kterou ovšem velmi pravděpodobně ve svém domě ani bytě nenajdete, protože žije spíš na nesečených loukách, okrajích polí, neobhospodařovaných sadech a místech, kde je spíš klid. Jako i další příslušníci jejího řádu netká pavučiny k lapání své kořisti, proto pokud najdete ve svém domově pavouka v síti, zápřednice to zcela určitě není. A i kdyby byla, dokáže jako jediný pavouk u nás prokousnout lidskou kůži, ale její jed pro zdravého člověka nepředstavuje vážnou hrozbu.

Pokud však nemůžete kolem pavouka projít ani s metrovým odstupem, přinášíme vám seznam několika kroků, jak se jich snadno zbavit tak, aby už se nikdy nevrátili.

1. Pavouka šetrně odstraňte

Pokud spatříte pavouka, existuje několik způsobů, jak ho odstranit. Jestliže z pavouků strach nemáte a pouze vám vadí jejich přítomnost, vezměte ho šetrně do ruky a vyhoďte z okna. Pokud vám jen pomyšlení na to, že na pavouka budete muset sáhnout, nedělá dobře, moje nejoblíbenější metoda je vzít si k ruce průhlednou nádobu (sklenici) a pavouka do ní uvězněte. Poté pod sklenici zastrčte kus papíru nebo kartonu a takto uzavřenou nádobu přesuňte k oknu. Pavouka pak jednoduše vysypte ven. Jestliže však trpíte fobií a k pavoukovi se nejste schopni přiblížit na deset kroků, zvažte použití spreje na hmyz, nebo ho vyluxujte. To dělám, kdy spatřím v koutě opravdu velkého pavouka, kterého na svých zádech opravdu cítit nemusím. Poté postavte vysavač za dveře a poproste manžela, přítele nebo kohokoli jiného, aby pytlík z vysavače vyndal a i s pavoukem vyhodil.

2. Zbavte se pavučin

Poté odstraňte všechny pavučiny buď setřením, nebo pomocí vysavače, zejména na těžko dostupných místech, jako jsou rohy stropu nebo skulinky za vystavenými předměty a knihami.

3. Odstraňte nepořádek

Pavouci rádi vyhledávají místa, která nejsou příliš uklízená a voňavá po hygienických přípravcích a rádi se do nich schovávají. Rovněž ukliďte jídlo a vysypte odpadky. Pavouci nejsou přitahováni lidskou potravou, ale jiný hmyz určitě ano, což vede pavouky k tomu, aby si doslova postavili kameru poblíž tohoto zdroje potravy. Omezte proto výskyt hmyzu v interiéru na minimum uklízením zbytků jídla, vyhazováním odpadků a odstraňováním dalších zbytků jídla, které by je mohly přitahovat. Typickým domácím hmyzem jsou mouchy, octomilky, mravenci, ale i moly či rybenky.

Co přitahuje pavouky v domě?

Pavouci přicházejí do domu, pokud hledají úkryt nebo jídlo. Mají rádi tichá odlehlá místa, jako jsou sklepy, půdy, garáže nebo nepořádek v neuklízených koutech. Udržujte proto svůj domov bez nepořádku a zbavte se much nebo jiného hmyzu, kterým se mohou chtít pavouci živit.

Co drží pavouky daleko od domu?

Nejlepší způsob, jak udržet pavouky daleko od domu, je zabránit jim dostat se dovnitř. Utěsněte všechna místa, kudy se mohou zvenčí vplížit dovnitř. Instalujte nové nebo opravte poničené okenní sítě, nainstalujte nebo vyměňte prahy nebo dveřní lišty a povětrnostní lišty kolem dveří a oken. Kromě toho utěsněte praskliny nebo štěrbiny kolem základů domu, které mohou umožnit pavoukům snadný vstup. Můžete však také zakoupit takzvanou chemickou bariéru, což je přípravek, který jsem objevila minulý rok a na který nedám dopustit. Jednoduše ho nastříkáte na vnější povrchy okenních sítí, dveří, okenních rámů a všude tam, kudy se může dostat dovnitř hmyz a vy budete mít jistotu, že nezvaní návštěvníci zůstanou pěkně v přírodě.

Chcete-li na to jít spíš přírodní metodou, položte do okenních parapetů kaštany, které pavouci doslova nesnášejí. Takhle to vždycky dělala moje teta a od pavouků měla pokoj. Stejně fungují slupky od pomeranče či máta. Můžete si také připravit přírodní repelent z vody a bílého vinného octa v poměru 1:1. Roztok pak nastříkejte zvenku na místa, kterými hmyz obvykle vniká do vašeho domova.

Zdroj: Autorský článek

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Vodu z rýže byste neměli vylévat do odpadu. Důvod vás možná překvapí

Tech

8 mýtů o hybridech, které vám brání vytěžit z tohoto pohonu maximum