Koupelnové předložky dostávají ve vlhku zabrat. Na co si dát největší pozor?

 Dům 
27. října 2018 13:27 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Koupelnové předložky jsou nejen praktické, ale doladí celý interiér Shutterstock
Nedílnou součástí každé koupelny jsou také předložky. Slouží nejen jako dekorace. Díky koberečkům si po sprše můžete stoupnout na něco teplého a měkkého. Jenže ve vlhkém prostředí dostávají předložky pořádně na frak. Aby vám vydržely co nejdéle v perfektním stavu, je nutné se o ně řádně starat.

Každý ví, že stoupnout rozehřátou nohou na studenou dlažbu není žádná slast. Navíc bez koberečku kolem sebe obvykle naděláte pořádně mokro a když se vám podaří neuklouznout, obvykle vás čeká vytírání podlahy. Koupelnové předložky všechny tyto problémy jednoduše vyřeší. Hodí se je dát nejen před sprchový kout či vanu, ale i před záchod nebo třeba umyvadlo.

Dnes je trh s koupelnovými předložkami doslova přesycený, takže vybrat by si měl každý. Pokud hodláte do jedné místnosti dát více předložek, snažte se je pěkně sladit mezi sebou i s ohledem na interiér koupelny.

Materiál

Předložky se vyrábí froté, z polyakrylového vlákna, velmi populární jsou huňaté z polyamidu, dále z přírodních materiálů, jako je bambus nebo sisal. K dostání jsou i tkané nebo dřevěné. Prakticky nejoblíbenější jsou froté a hlavně ty z bavlny. Nejen, že jsou na dotek příjemné, ale mají i dobrou savost (což je v případě koupelny žádoucí) a dlouhou životnost. Koupelnovou předložku si můžete i sami vyrobit z korkových špuntů, jak jsme psali zde.

Ať už zvolíte jakýkoliv materiál, ideální jsou takzvané protiskluzové podložky, které díky speciální vrstvě drží pevně na zemi a nikam se nehnou.

Pozor na plísně

Koupelnové předložky jsou denně vystavovány různým typům znečištění. Zachytávají se v nich vlasy, chlupy, roztoči a vlhkost, ze které se následně snadno tvoří plísně.  Předložkám je tedy potřeba věnovat speciální péči, abyste je udrželi dlouho funkční, zdraví nezávadné a příjemné.

Velká většina předložek se dá prát jednoduše v pračce. Po usušení se vrátí do původního stavu a vypadají opět skvěle. U těch nekvalitních je nutno počítat s tím, že délka chlupu se sešlape a po vyprání nebudou tolik příjemné! Proto se vyplatí sáhnout po kvalitnějším výrobku. 

Jak správně prát koupelnové předložky

Při praní předložek velmi záleží na materiálu, ze kterého jsou vyrobené. Vhodné pro praní v pračce jsou předložky vyrobené z bavlny, polyamidu, polyakrylátu či froté.

Před praním vždy nejprve zkontrolujte štítek, který vám napoví, jak předložku správně prát. Před tím, než předložku vložíte do pračky, ji nejprve pořádně vyklepejte, abyste ji zbavili vlasů a dalších nečistot.

Pokud máte předložky s protiskluzovou úpravou, při praní nepoužívejte bělidla, jelikož byste protiskluzovou vrstvu mohli poničit.

Ideální teplota vody pro praní předložek je 30 stupňů Celsia. Teplá voda narušuje vrstvu lepidla, která připevňuje vlákna k podkladu předložky. Koupelnová předložka froté, čistě bavlněná nebo předložka bez podkladu se může prát při vyšší teplotě.

Po vyprání je předložky na WC možné ošetřit speciálními dezinfekčními přípravky na tkaniny proti roztočům.

Jak koupelnové předložky správně sušit

Po vyprání sušte předložky na vzdušném místě, ideálně na sluníčku. Pokud potřebujete, aby předložka uschla rychle, můžete použít sušičku nastavenou na nejkratší možný program a po vysušení ji okamžitě vyjmout.

Vyvarujte se ovšem sušení na radiátoru, vysoké teploty by mohly narušit protiskluzovou vrstvu.

Jak často předložky prát

To, jak často budete prát koupelnové předložky, záleží na jejich umístění a také na zvyklostech ve vaší rodině. Pokud používáte předložky na WC i před toaletou, je vhodné je měnit jednou týdně, a to zejména, pokud s vámi toaletu sdílí i malí chlapci. U ostatních koupelnových předložek je postačující interval praní jednou měsíčně. Samozřejmě závisí na vašich individuálních potřebách a stupni znečištění. Aby vám však předložka dlouho vydržela ve stavu, v jakém jste si ji pořídili, je důležité dbát doporučení pro její praní.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve