Andulka je milý a nenáročný společník. Jak ji ochočit?

 Mazlíčci 
14. října 2017 13:23 / Marie Popelková
  1
📷
2 fotografie v galerii
Je to inteligentní zvíře, zábavný společník, lze ji snadno ochočit a můžete chovat jak jednu andulku, tak i skupinku dvou a více členů. Shutterstock
Papoušek vlnkovaný neboli andulka! Kdo by ji neznal. Můžete s ní zažít spoustu legrace, ale i spoustu problémů. Dokáže totiž potěšit svou přítulností, ale taky přispět k devastaci bytu. 

S ochočováním andulky je nejlepší začít co nejdříve. Mladé andulky ochočujeme po vylétnutí z hnízda, ne ale dřív, než začnou přijímat samostatně potravu. Pokud nejde o mládě z našeho chovu, po přinesení domů mu dáme čas na aklimatizaci. Zvyká si na klec, krmivo, prostředí. Nežádoucí je přítomnost jiných ptáků, nejlépe se ochočí andulka chovaná samostatně. Klec umístěte na rušné místo bytu, nesmí být někde zastrčená „na samotce“. Nevystavujte ji ale přílišnému hluku nebo naopak velkému tichu.

Jak andulku ochočit?

Andulka vlnkovaná si na nové prostředí i lidi nejsnáze zvyká ve stáří pěti týdnů.

Nejprve se vzájemně poznávejte skrz klec, přibližujte se pomalu, vystříhejte se prudkých pohybů i hlučnosti.

Teprve když andulka neprojevuje bázeň, můžete ji začít zvykat ne ruku – nejlépe přes podávaný klásek chutného prosa. 

Nejdůležitější je trpělivost, andulka se osmělí třeba až po delší době, záleží i na individuální povaze.

Andulky mají rády, když na ně jejich lidé mluví. Pozorně vám naslouchají. Slova a věty pak opakují. Důležitá je trpělivost laskavost. Každý papoušek se však nenaučí, ale bude rád opakovat třeba pískané melodie. Přesto na něj nepřestávejte mluvit, protože tak nejlépe vnímá vaši blízkost a pozornost a užívá si jí. 

Pobyt mimo klec

Jakmile andulka přivykne sezení na vaší ruce, nemusíte se bát začít ji pouštět mimo klec. Vaším cílem je, aby andulka přiletěla na nastavenou ruku nebo si vám sedla na rameno. Ptáčka můžete naučit při nastavování ruky či prstu nějaký povel, na který na vaši ruku vyleze. Při volném proletu papouška po místnosti jej nikdy nechytejte za pomoci hadru, vyhněte se prudkým pohybům a křiku. Pokoj dobře zabezpečte, aby pták nemohl spadnout za nábytek a zranit se. Také pozor na jedovaté rostliny.

Výuka mluvení

Spousta lidí touží po tom, aby jejich andulka mluvila. Ne všechny se to ale naučí, o něco nadanější bývají samečci. Hlavním předpokladem je dobře ochočená mladá andulka zvyklá na váš hlas, které věnujete dostatek času. Začínejte s krátkými slovy či frázemi, dostatečně zvučnými. Dobrou motivací při ochočování a výuce mluvení je malý pamlsek ve chvíli, kdy andulka udělá vámi požadovanou věc.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47