Hledáte čtyřnohého parťáka na běhání? Zvolte vhodné plemeno

 Mazlíčci 
19. října 2017 12:54 / Marie Popelková
  5
📷
3 fotografie v galerii
Vhodným plemenem pro běh je například rhodéský ridgeback. Internet
Běháte rádi a chcete mít čtyřnohou společnost? Vyberte si k tomu vhodné plemeno! Každý pes má totiž rád něco jiného a ne každý se na běh hodí! Není vhodné, když si sportovec pořídí gaučové plemeno a naopak méně aktivní člověk velkého psa!

Pokud rádi běháte a nechcete udělat nějakou velkou chybu při výběru psa, zaměřte se na psa střední nebo větší velikosti, který má spíš lehčí stavbu těla. Srst by měla být taková, aby si nenosil z každého proběhnutí venku nějaké bodláky.

Vhodným plemenem může být německý nebo belgický ovčák, border kolie, československý vlčák, rhodéský ridgeback, výmarský ohař, pointer nebo zlatý retrívr. Tito psi by neměli mít problém běhat. Zvládnou i déšť nebo nepřínivější počasí.

Při jakýchkoliv pochybnostech nechejte psa prohlédnout veterinářem. Může to být například tehdy, když odmítá běžet, kulhá, po zastavení si lehá a nechce vstát nebo obtížně dýchá. Mezi časté příčiny těchto stavů patří nemoci srdce a onemocnění kloubů. Pamatujte si však, že psa nesmíte k běhu nutit!

Pro běžce nejsou vhodní psi s krátkou lebkou, kterým může běh způsobovat velké potíže. Jsou to plemena s krátkým nosem a placatým obličejem. Patří k nim například buldog, buldoček nebo mops. Nejsou vhodní ani psi, kteří mívají poruchu vývoje chrupavky a mají krátké nohy a dlouhé tělo. Je to třeba jezevčík.

Nehodí se ani trpasličí plemena. Už jenom kvůli své velikosti neudrží tempo běhu. Když si pořídíte štěně, musíte myslet na to, že není dobré ho přetěžovat, než pes vyrroste. Ohledy musíte brát i na staršího psa.

Jak naučit psa aportovat, jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008