Oblékání pejsků v chladném počasí: Je to rozumné nebo ne?

 Mazlíčci 
16. listopadu 2019 13:42 / Marie Popelková
  0
📷
6 fotografií v galerii
Pes má na rozdíl od lidí srst, která jej díky termoregulačním vlastnostem chrání před mrazem Depositphotos
Oblékání či neoblékání pejsků v chladném počasí má své odpůrce i příznivce. Podle odborníků je vhodné se řídit zdravým rozumem. Psí oblečky většinou neodsuzují, ale záleží podle nich na mnoha okolnostech.

Pes má na rozdíl od lidí srst, která jej díky termoregulačním vlastnostem chrání před mrazem. Pokud tedy máte doma mladého, zdravého a dobře osrstěného čtyřnohého parťáka, je zbytečné mu pořizovat speciální oblečky. Existují ale případy, kdy je lepší svému pejskovi nějaký ten obleček koupit:

  • Starý pes – starý pes, který už není příliš aktivní a pohybuje se obtížně a pomalu, pes trpící dysplaziemi, artrózou a nebo degenerativními změnami na páteři rozhodně nějaký obleček ocení. Takový pes se už jen obtížně zahřívá svalovou prací, protože pohyb psa je minimální a kvalita a množství svalové hmoty také ubývá. Chlad neprospívá postiženým kloubům  a páteři. Celková schopnost termoregulace u starých psů klesá stejně jako u starých lidí.

  • Nemocný pes – i mladý pes, který trpí na vracející se blokády v oblasti páteře, pes s degenerativními změnami kloubů či pes s chronickým onemocněním ledvin by měl být v chladném počasí chráněn funkčním oblečkem.
  • Pes po operaci – pokud je pes v období zimy po operaci a má vyholenou část těla, je na místě ho na přechodnou dobu na delších vycházkách před chladem chránit, než srst doroste. Pokud je narušena integrita srsti, pes poměrně snadno prochladne.
  • Málo osrstěný pes, bezsrsté plemeno či plemeno bez podsady –  krátkosrstá plemena se sklonem k „plešatosti“ určitých partií jako například pražský krysařík, dobrman  a nebo bezsrstá plemena by měla být v chladném počasí rovněž chráněna.
  • Pes po větší fyzické aktivitě - jestli se psem sportujete, určitě není dobrý nápad nechat ho rozehřátého vlézt do boudičky nebo vymrzlého auta. Na trénink s sebou vždycky berte aspoň lehčí obleček, kterým předejdete nachlazení.

Jak pejska oblékat

Obleček pro psa musí být funkční a chránit důležité části těla. Funkční obleček splňuje následující kritéria:

  • Je nepromokavý a udržuje konstatní teplotu (pes v něm nemrzne ani se nepřehřívá). Naprosto nevhodné je oblékat psa do bavlněných, vlněných a nebo šusťákových oblečků, které snadno promoknou. Pokud pes v mraze a nebo velmi chladném počasí tráví vycházku v mokrém oblečení, hrozí mu onemocnění - v lepším případě to skončí rýmou, v tom horším zánětem urogenitálního traktu, prochlazením lumbosakrálního nervového plexu či zánětem ledvin.
  • Další nevhodný typ oblečku je igelitová pláštěnka. Podle odborníků jde o nesmyslný výrobek, který přímo ohrožuje psa na zdraví. Pláštěnka sice psa chrání před deštěm, ale voda a vlhkost, která je na zemi, vzlíná přes končetiny a břicho psa pod igelit, kde se kůže psa zapařuje. Zapaření kůže může vést například k hotspotu a nebo jinému onemocnění kůže.
  • Obleček by měl mít zapínání pod břichem a střih jako koňská deka, není to rozhodně svetr, rolák či mikina. Pes není dítě a jeho tělo není uzpůsobené na to, aby ho majitel oblékal do mikinek, svetříčků a bundiček a přetahoval mu oblečení přes hlavu a končetiny oblékal do rukávků. Jedná se o nevhodnou manipulaci s tělem psa, kterým můžete vytvořit blokádu zejména v krční páteři.
  • Funkční psí oblek chrání všechny části těla psa, které je před chladem nutné ochránit. Tedy celou páteř od krku po kořen ocasu a chrání velké klouby končetin. pokud bude mít pes kolem krku kožešinový  límec jako letec RAF a oblast ledvin je holá, oblečení naprosto neplní funkci. O tom, jak pejskovi v zimě chránit tlapky, jsme psali zde.
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47