Jak se dobře postarat o psího seniora

 Mazlíčci 
01. května 2020 07:53 / Hana Jordánová
  0
📷
5 fotografií v galerii
S přibývajícím věkem si váš psí kamarád rád pospí Depositphotos
Ani nevíte, kdy k tomu došlo a z vašeho chlupatého štěňátka je senior. Chování k mladým psům a seniorům má svá specifika, která se od sebe zásadně liší. Jak se tedy postarat o stárnoucího pejska?

Ještě nedávno jste se svým psím mazlíčkem pobíhali po lesích a nadšeně dováděli na hřišti. Najednou vás udiví, že váš kamarád už tak nadšeně nelítá za tenisovým míčkem, doma častejí spí a dokonce začal tloustnou. Změna přišla úplně nenápadně a vy jste si ani nevšimli kdy. Váš nerozlučný kamarád začal stárnout. Ale i ve stáří si určitě ještě užijete spoustu radostných společných chvilek, i když ne tak divokých. Oba si je zasloužíte. Váš pes vás celý život bez podmínek miloval, dopřejte mu i ve stáří vaši lásku.

Stejně jako u lidí je u psů stárnutí postupný proces. Nepochybně nejdůležitější vlastnost, kterou v případě seniora potřebujete, je trpělivost. Řídnutí srsti, bílé chloupky okolo čenichu, pomalejší pohyb, tuhost kloubů, ztráta zubů a zhoršení zraku a sluchu. To jsou typické známky stárnutí. Staří psi stejně jako lidé vyžadují speciální péči. Psí stárnutí s sebou přináší mnoho problémů, a je proto nutné o naše čtyřnohé kamarády více pečovat.

Velkou roli v tomto procesu však hraje i  rasa a  velikost daného psa. Vedle vrozených, tedy genetických faktorů hraje velkou roli v procesu stárnutí také vyvážená výživa, dostatečný pohyb a vyrovnané sociální okolí.

Základem zdraví i ve stáří je strava a pohyb. Starý pes už s vámi zcela jistě nebude absolvovat dlouhé pěší výlety. Úplně mu postačí krátké a častější procházky, po kterých si chce pořádně odpočinout. Navíc starší psi většinu dne prospí. Pořiďte mu proto kvalitní měkkou podložku, na které se mu bude dobře ležet.

Příznaky stárnutí

  • snížení aktivity
  • vyhledávání tepla a pohodlí
  • pomalejší pohyb
  • řídnutí a šedivění srsti
  • zhoršování zraku a sluchu
  • zakalování čočky
  • potíže s chrupem

Strava

Stejně jako u člověka i u stárnoucího psa se zásadně mění metabolismus. V praxi to znamená, že pejsek vydá méně energie, než ji přijme, a začne tloustnout. Je tedy nutné přizpůsobit jeho stravu.

Přiměřeným způsobem snižte jeho denní krmnou dávku. To se týká také psích laskomin. Pokud jste mu dopřávali psí pamlsky, dávejte jim jenom půlku. Pes totiž nepozná, jak velký pamlsek dostane. Důležité pro něho je, že za odměnu pamlsek dostane a nezáleží na jeho velikosti.

Je důležité, aby krmivo pro psí seniory obsahovalo potraviny s vysokou kvalitou bílkovin, tj. vysokou biologickou hodnotou a dobrou stravitelnost, jako je např. maso ze svaloviny, vejce a mléčné produkty. Z důvodů horší stravitelnosti luštěnin a masových surovin obsahujících množství pojivové tkáně je třeba tyto omezit. Většina výrobců krmiv vyrábí také speciální granule s nižším obsahem kalorií. Dbejte však na to, aby toto krmivo neobsahovalo příliš mnoho fosforu a sacharidů.

Zásadně odbourejte krmení od stolu. Pokud je na to váš pejsek zvyklý, při jídle ho nechte v jiném pokoji, aby vás neviděl jíst. Nedokázal by totiž pochopit, proč je mu najednou odpíráno to, co fungovalo celý jeho předešlý život.

Samozřejmě, že zdravým psím seniorům můžete dopřát i krmivo pro dospělé psy, pouze v menším množství. Koneckonců v divoká zvířata také nemění svou stravu, když zestárnou, ale jedí méně. Většina výrobců krmiva pro psy klasifikuje psy jako “senior” nebo “zralý” od věku 7 let. Ačkoliv jde o dobré měřítko, může se tato věková hranice u různých plemen a jednotlivců lišit. Například malá plemena začínají stárnout až v 10 letech, zatímco u velkých plemen se mohou projevit některé příznaky stárnutí už v 5 letech. Jako vždy se řídíme podle potřeb jednotlivce, nikoliv pravidlem. Když zjistíte, že váš pes projevuje příznaky stárnutí nebo jí méně, je pravděpodobně čas postupně upravit krmení.

Psi jsou na tom stejně jako lidé – s věkem se jejich tělo opotřebovává a objevují se rozličné zdravotní problémy.

Pozor na klouby

Největším problémem u starších psů bývají klouby. Nejvýznamnější faktorem pro onemocnění kloubů je genetická výbava a to, jak byli psi krmeni a zatěžováni (především) v období růstu. Ve stáří se pak přidávají změny vyvolané právě stárnutím. Jednou z možností, jak stárnoucím jedincům ulevit, je podpora výživy kloubních struktur. Veterinární lékař vám zcela jistě poradí a doporučí potřebné doplňky stravy.

Nejčastější onemocnění

Mezi nejčastější onemocnění u stárnoucích zvířat patří také nemoci dutiny ústní, jako je zubní kámen či záněty, ale i problémy s ledvinami a játry. Onemocnění dutiny ústní pak předurčují zvíře k dalším zdravotním problémům.

Počasí

Pozor musíte dávat na horké letní dny. Zvíře stejně jako člověk může dostat úpal nebo úžeh, proto s ním podnikejte pouze krátké procházky a dbejte na dostatek vody v misce. Pokud nemáte v bytě klimatizaci, pořiďte si alespoň větrák, který zmírní pokojovou teplotu.

Opakem je zimní počasí. Starší pejsek více reaguje na studený vzduch a snadněji prochladne. Výborným pomocníkem jsou zateplené vesty, které nabízí snad každá prodejna potřeb pro zvířata. Vesta dokonale zadrží teplo, ale opět nezapomínejte na čas strávený v zimním období. I zde platí kratší procházky vícekrát denně.

Psi senior a páneček

Jak váš pes stárne, možná ani dobře nevidí, ani neslyší. Ale staří psi jsou zvláště napojeni na své majitele a ocení jejich přítomnost a doteky. I když váš starý pes fyzicky nereaguje na váš dotek, hlas nebo přítomnost, potřebuje vaši společnost a pozornost pro své duševní zdraví a emoční pohodu.

V důsledku zlepšení veterinární péče a stravovacích návyků žijí domácí zvířata déle než kdy předtím. To znamená, že psi mohou být "seniory" po značnou část svého života. Mějte s nimi trpělivost. Dlouhá léta vám přinášeli radost a rozptýlení, byli vašimi nejvěrnějšími a nejoddanějšími kamarády a vaši zvýšenou pozornost si určitě zaslouží. Že je pes skutečně váš oddaný přítel čtěte zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47