Trápí vašeho mazlíčka zdravotní problémy? Zkuste přírodní léčbu, která zabírá

 Mazlíčci 
30. června 2018 16:59 / Martina Langová
  1
📷
4 fotografie v galerii
Psi a kočky mohou také onemocnět Pixabay
Zvířata trpí stejnými nemocemi jako my. A zatímco u sebe na prevenci dbáme, čtyřnohé mazlíčky v tomto směru dost často zanedbáváme.

Snaha kupovat to nejkvalitnější krmivo a občas i nějaký ten doplněk stravy je jedna věc. Jenže péče o domácí mazlíčky vyžaduje i něco navíc. Je totiž zjevné, že něco děláme špatně, když čím dál tím více domácích zvířat má problémy s civilizačními nemocemi.

Sem patří alergie, kožní problémy, kloubní potíže, rakovina apod. Velmi častá je v poslední době i citlivost na lepek či přímo celiakie. Někteří chovatelé a veterináři jsou přesvědčeni, že příčinou těchto nemocí je především nezdravá a přírodnímu vzoru vzdálená výživa s umělými vitaminy.

Jedná se o tepelně zpracovaná krmiva jako například granule nebo konzervy, která postrádají pro zdravý život nezbytné vitální látky. Je to tedy stejné jako u lidí. Pokud chcete mít zdravého pejska či kočičku, měli byste dbát hlavně na prevenci a zdravou výživu. Jenže co dělat, když už k nějakému zdravotnímu problému dojde? Zkuste nejprve sáhnout po přírodních prostředcích.

Bachova květová terapie

Může se praktikovat v podstatě kdykoliv a účinkuje na všechny živé organismy. Přitom nemá žádné nežádoucí účinky. A o co vlastně jde? Bachovy květové esence představují velice jednoduchý, bezpečný a přitom účinný systém. Používá se 38 květových esencí, což jsou esence připravené z nejedovatých, planě rostoucích rostlin a stromů. V jakých případech se terapie dá využít?

  • u zvířat, která zažívají změnu – stěhování, nový „zvířecí“ přírůstek
  • pokud jsou agresivní
  • pro štěňata, která nevydrží sama doma – vše pomočí, zničí…
  • pokud má zvíře chronický strach z návštěvy veterináře
  • k odstranění zlozvyků
  • u zvířat vyděšených, plachých, nedůvěřivých 
  • u epileptiků, alergiků
  • léčí kožní problémy, plísně, artrózu, cukrovku

Akupunktura

Takzvaná veterinární akupunktura není nic nového. Už odedávna se používala k léčbě užitkových zvířat – dobytka, koní či psů. Tato metoda se může použít k léčbě nejrůznějších potíží – problémy s pohybovým aparátem, nemocné srdce, plíce, ledviny, zažívací potíže, hormonální nerovnováha, alergie či neplodnost.

Aquaterapie

Jedna z moderních terapií, ovšem velice účinná. Používá se hlavně v urychlení léčby po operacích. Vhodná je i pro psy s omezenou pohyblivostí, s onemocněním kyčelních kloubů, s artrózou, atrofií svalstva… Stejně vhodná je i pro psí pacienty trpící obezitou, kterým je zpracován individuální kondiční plán. V těchto případech je aquaterapie velmi přínosná, protože nezatěžuje pohybový aparát psa a díky odporu vody a její teplotě pomáhá posilovat kardiovaskulární systém a celkovou fyzickou kondici. A jak funguje? Pejskovi se nejprve osprchují končetiny. Potom je přenesen do speciálního boxu, který je naplněn vodou a na jehož dně se nachází běhací pás. Terapie probíhá pod dohledem odborníka.

Aromaterapie

Léčba vůní je velmi příjemná i pro zvířata. Rostlinné silice ale nepůsobí jen na mysl, harmonizují a ovlivňují i tělo. Jsou schopny mírnit zánětlivé procesy v těle a působí i antibakteriálně. Nejefektivnější způsob aplikace rostlinných esenciálních olejů je masáž, kde se spojí příjemný relaxační efekt z masáže s léčebnými účinky rostlinných silic, které prostupují pokožkou do krevního oběhu. Masáží aplikované esence jsou lepší už z toho důvodu, že zvířecímu organismu trvá delší dobu, než je kompletně vyloučí a po celou tuto dobu pozitivně působí na organizmus. Tyto oleje zajistí vašemu psovi zdraví a sílu.

Čím můžeme masírovat?

  • Pomeranč – vyvolává hřejivé pocity, uklidňuje stres a napětí. Je vhodný pro nervózní a starší zvířata.
  • Levandule, růže – uklidňuje a povznáší. Přináší mírnou náladu. Jsou vhodné pro hyperaktivní a agresivní psy.
  • Růžové dřevo - minimalizuje stres a podporuje udržování zdravé srsti.
  • Rozmarýn - redukuje pocity strachu a úzkosti a osvěžuje tělo i mysl.
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008