Občas musí být pes sám doma. Jak dlouho je vhodné zvíře nechat samotné?

 Mazlíčci 
25. června 2021 09:31 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Pes je společenský tvor, který nemá rád samotu Pixabay
Mít psa je sice krásná věc, ale nelze s ním být 24 hodin denně. Občas tedy musí být pejsek i sám doma. Jak dlouho je to vhodné?

Pes je společenské zvíře a nemá rád samotu. Dokáže být sice i sám doma, ale určitě ne hodně dlouhou dobu. Proto, pokud si pejska hodláte pořídit, v první řadě zvažte, zda na něj budete mít dostatek času. Nejde totiž jen o to jej vyvenčit nebo mu dát stravu. 

Jak dlouho

To, jak dlouho může být pes sám, závisí na tom, jak je starý nebo naučený. U psa z útulku je potřeba počítat s delším časem na to, než si zvykne na samotu. Stejně tak je to i u štěněte, které je potřeba také naučit postupně zadržovat moč. Pokud byste tento krok uspěchali, mohla by se u něj vyvinout tzv. separační úzkost. 

Zadržování moči 

Pokud je pejsek doma sám více než osm hodin, může se to negativně podepsat nejenom na jeho psychice, ale také zdraví. Jde totiž o to, že po celou dobu se nemůže vyprázdnit. Jen si představte, jak by bylo vám, kdybyste celý den nemohli ani na záchod. Navíc dlouhodobé zadržování moči může psům přivodit nemoci ledvin, močové kameny i oslabení svalů močového měchýře, což vede k pozdější inkontinenci. Proto, máte-li v plánu být výjimečně déle venku, pejska nejprve pořádně vyvenčete a především unavte. Zkuste se mu o to více věnovat, abyste mu vynahradili ty hodiny o samotě.

Neubírejte mu vodu

Někteří lidé si myslí, že když dají psoví méně vody, o to méně se mu bude chtít čůrat. To je ale nesmysl. Naopak tím riskujete jeho dehydrataci. Stejně tak není dobré, abyste chlupáči dávali jídlo hned, jak se vrátíte domů. Nechejte jej alespoň 30 minut odpočívat, než dostane potravu. Předejdete tak potencionální torzi žaludku. Jak tuto nemoc poznat, jsme psali zde. Do misky mu však dávejte jen takové porce, které opravdu sní. Zejména v létě totiž hrozí, že by se mu jídlo mohlo zkazit.

Žádné velké loučení 

Ať už odcházíte do práce nebo se z ní vracíte, zkuste se s pejskem nijak dramaticky neloučit či vítat. Pes je totiž velice citlivý a mohl by si myslet, že třeba odcházíte na věky. Naopak se chovejte tak, jako by se nic nedělo, zhruba 10 minut předtím se s ním raději ani nemazlete. Psovi to časem přijde běžné, že jdete pryč. Ale jakmile přijdete domů, první, co byste měli udělat, je vzít chlupáče ven. A kvalitní dlouho procházku dopřejte i psovi, který je chovaný na zahradě. I on se potřebuje pořádně proběhnout.

Důležitá je zábava 

Než odejdte, postarejte se pejskovi o zábavu. Nkědy stačí i pootevřené okno, aby mohl poslouchat ruch z ulice a nebo dveře na balkon, odkud se bude moct jít podívat ven (samozřejmě jen v případě, že nehrozí jeho spadnutí). Můžete mu také nechat puštěné rádio nebo televizi, aby měl chlupáč pocit, že není doma sám. Samozřejmostí jsou také různé psí hračky, s nimiž se může zabavit. 

Zdroj info: www.ccspca.com, www.tractive.com.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve