Pořiďte dětem potemníka. Chov je jednoduchý a zajímavý

 Mazlíčci 
08. ledna 2018 17:00 / Marcela Plachá
  1
📷
4 fotografie v galerii
Vývoj potemníka mohou děti sledovat na vlastní oči Shutterstock
Většina dětí si přeje mít doma nějaké zvíře. Pokud víte, že nemáte vhodné prostory ani čas se zvířátku věnovat, zkuste doma navrhnout chov potemníků. Jsou to nenároční mouční červi, se kterými můžete s dětmi provést i zajímavý experiment.

Pokud překonáte počáteční odpor a pro chov potemníků nebo-li moučných červů se rozhodnete, určitě nebudete litovat. Časem už ve vás nebudou larvy vzbuzovat paniku ani pocity odporu. Brzy uvidíte, jak budou děti nadšené, až se jim za jejich péči červi odmění zakuklením a jednoho dne bude v krabici místo larvy dospělý brouk.

Na chov vám postačí plastová krabice

Nejznámější jsou tři druhy potemníků: Potemník moučný, Potemník buffalo a Potemník brazilský. Nejmenšího vzrůstu je Potemník buffalo, má kolem 0,7 centimetru, Potemník moučný měří přibližně 1,5 centimetru. Největší z nich je Potemník brazilský, který má přes dva centimetry. Na chov je nejméně náročný Potemník moučný.

Pro chov těchto larev vám postačí plastová krabice o rozměru 15 x 25 centimetrů, nutností je víčko s dostatečným množstvím otvorů pro proudění vzduchu. Jako podestýlku mají moc rádi ovesné vločky, otruby, suché pečivo nebo kukuřičné šustí.

Podělte se s larvami o ovoce a zeleninu

Na stravu nejsou nároční, postačí jim kousek ovoce nebo zeleniny. Vždy dávejte pozor, abyste ovoce i zeleninu vyhodili, pokud by začala plesnivět. Ovoce a zelenina je pro potemníky nutná, protože je to jejich zdroj vody. Stravu můžete obohatit o pár psích granulí nebo drcené krmení pro rybičky. Ke spokojenému životu jim vyhovuje klasická pokojová teplota.

Pro začátek si kupte přibližně deset červů, někteří se rozmnoží a někteří se vzájemně požerou. Není to nic zvláštního, často se živí jedinci z vlastních řad. Pokud budete chtít, aby se vám potemníci rozmnožili, tak je potřeba zvýšit teplotu na asi 25 stupňů Celsia. Vývojový cyklus potemníka moučného trvá dva až tři měsíce. Při vyšší teplotě než 25 stupňů Celsia se může vývoj i urychlit.

Larvy umí zlikvidovat jinak nerozložitelný polystyren

Děti uvidí celý cyklus vývoje, tedy od červů přes larvu až po dospělého brouka. Nejvíce je bude bavit experiment, který s nimi můžete vyzkoušet. Potemníci jsou totiž jediná zvířata na světě, která dokáží ekologicky likvidovat polystyren. Naházejte červům do krabice větší kusy polystyrenu, za pár hodin uvidíte, jak se do něj zavrtávají a vytvářejí si cestičky. Po spořádání polystyrenu se jim vůbec nic nestane a vyloučí pouze biologicky rozložitelný odpad. Jejich tělo polystyren zlikviduje. Možná že jsou potemníci naší záchranou v boji proti plastům.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve