Hledáte psa k dětem? Ideální volbou je tento flekatý krasavec

 Mazlíčci 
01. července 2018 13:32 / Jan Novák
  0
📷
4 fotografie v galerii
Je společenský, hravý a miluje celou rodinu Shutterstock
Miluje celou rodinu, je velmi společenský a pánovi oddaný. Je ideální do bytu, byť vyžaduje hodně pohybu. Je hravý, takže pokud hledáte psa k dětem, dalmatin je jasná volba!

Vůči cizím lidem se nechová agresivně, ale je ostražitý. Pokud byste rádi ostřejšího psa, zkuste dobrmana. Ve společnosti jiných psů se dalmatin většinou chová přátelsky a bezproblémově. Na soužití s jinými domácími zvířaty by si měl navyknout od mládí.

Štěně se musí naučit, aby se nechovalo k dětem hrubě, průběh jeho her může být někdy příliš bouřlivý. Stejně tak děti by si měly osvojit některá pravidla při styku se psem. Pokud se budou navzájem respektovat, stanou se z nich velcí kamarádi.

Dalmatin nepatří do boudy ani do kotce, bude rád s vámi v bytě. Vyžaduje ale volný výběh a hru. Dospělý pes bude rád běhat vedle kola nebo plavat. Je velice sportovně založený a hodí se k různým psím sportům.

S výbornými výsledky působí i jako lovecký pes. Lze jej také využít jako vodícího psa pro nevidomé nebo jako psa záchranářského, kdy se cvičí na hledání v troskách.

Dalmatin se rodí celý bílý, jeho charakteristické tečky se vytvářejí na srsti postupně až do stáří asi jednoho a půl roku. Při výběru štěněte je dobré vybrat si důvěryhodného chovatele, neboť některá štěňata se rodí s genetickou vadou, hluchotou.

Dalmatin je pes, který nemá příliš rád změny a velice těžko by si zvykal na jiného majitele. Při pořizování psa si proto uvědomte, jestli jste schopni a ochotni postarat se o něj celý jeho život.

Původ dalmatina je dodnes nejasný. Název plemene pochází pravděpodobně od církevního bílého oděvu - dalmatiky, který spolu s černým talárem připomíná černou a bílou barvu plemene.

Církevní kronika ze 14. století a také z roku 1719 s jistotou uvádí, že dalmatin má svůj původ ve Středozemí, v jižní části chorvatského pobřeží Dalmácie, odkud pochází i jeho pojmenování. I tato teorie byla později zpochybňována.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod