Máte doma agresivní kočku? Poradíme, jak z ní udělat přítulnějšího mazlíčka

 Mazlíčci 
12. října 2018 08:00 / Marie Šťastná
  3
📷
6 fotografií v galerii
Na kočku musíte jedině s pozitivním přístupem Shutterstock
Představovali jste si, že budete mít doma přítulného mazlíčka, a přitom jste si nevědomky pořídili agresivní potvoru? Možná má přebytek energie, těžko se smiřuje s novým členem domácnosti nebo má jednoduše strach. Nezvladatelná kočka však nechápe, že po špatném chování následuje trest. Miláčka z ní uděláte jen s pozitivním přístupem.

Pokud žije koček v domácnosti víc, vybíjejí si nejčastěji vztek samy na sobě. Ovládají je sexuální pudy, bojují o místo ve společnosti i své teritorium. Někdy se jen brání, protože si připadají v ohrožení. Do kočičích šarvátek se však nevyplatí zasahovat. Nejlepším řešením je agresivní zvířata ignorovat, dokud se neuklidní.

Působte jako ochránce

Když si všimnete, že vaše často vzteklá kočka napadá jinou, která tím značně trpí, zkuste její agresi zmírnit tím, že ji přesunete do jiného prostředí. Může to být samostatný pokoj nebo zahrádka u příbuzných. Vzteklá kočka přijde na jiné podněty a začne si dělat obavu o pravidelný přísun potravy. Neměli byste však s ní zacházet jako s nepřítelem, protože to vycítí. Stále se pokuste chovat jako její ochránci.

Pochopte příčinu chování

Častou příčinou agrese u koček však mohou být jakékoliv změny v domácnosti. Může to být nový přírustek do rodiny nebo další zvíře. Kočka se rovněž stává nezvladatelnou, pokud nemá možnost úniku, násilím se s ní mazlíte, necháváte ji naopak hodiny samotnou v bytě, saháte jí na koťátka nebo jí nedejbože ubližete. Pokud chcete kočku zbavit agrese, musíte nejdřív pochopit, z čeho pramení, a toho se snažit vyvarovat. To je naprostý základ.

Snažte se ji ignorovat

Nejnebezpečnější však může být kočka v domácnosti tehdy, kdy se u ní projeví predátorské sklony. Stačí, aby zahlédla přes okno jinou kočku, pronásledovala ptáka či veverku, nebo ucítila na našem oblečení pach cizí kočky. Pak může být zcela nepříčetná, ale pozor! Svou agresi nemusí vybít hned, ale klidně až za několik hodin, aniž byste vůbec tušili, z čeho pramení. Lehá si vám kočka stále na stejnou část těla? Upozorňuje tím na zdravotní problém.

Tresty jsou vyloučené

I v tomto případě se však doporučuje kočku ignorovat a počkat, až přijde sama. Rozhodně s ní neudržujte oční kontakt, nemluvte na ni nepřátelským hlasem ani nekřičte. Pokud ji navíc plácnete, zafixuje si vás jako nepřítele a příště zaútočí mnohem víc. Stejně tak se s ní nesmíte krátce po agresivním výstupu začít mazlit nebo ji krmit pamlsky. Agresí by si totiž začala vydupávat věci pravidelně. Zvíře zkrátka musí pochopit, že jste jeho přítel, ale také jeho pán, který mu nabízí bezpečí domova i pravidelný přísun jídla. Na kočku bohužel platí pouze pozitivní výcvik. Odměnu by měla dostat tehdy, kdy pozitivně reaguje ve chvílích, kdy byla dříve agresivní, aby si tuto příjemnost zapamatovala.

Zaměstnejte její mysl

V každém případě funguje, když zvířecí agresor zaměstná svou mysl něčím jiným. Můžete mu pořídit nové hračky, z nichž nejoblíbenější je laserové ukazovátko, při němž dokáže velice rychle vybít svou energii. Stimulovat jej můžete i přikrýváním misky s granulemi, k nimž se dostane až v okamžiku, kdy vyvine jakési úsilí. Nikdy však netolerujte jeho útoky na vaše ruce nebo nohy. Agresivní hravosti byste se pak zbavovali jen velmi těžko.

Poraďte se s odborníkem

Některé příčiny agresivního chování u koček jsou nevyzpytatelné. Pokud na ně nepřijdete sami nebo nepomůže dané řešení, dříve než se kočky zbavíte, poraďte se s veterinářem. I z šelmy se může stát mazlíček – někdy stačí opravdu jen správný přístup.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod