Osmáka si díky jeho inteligenci snadno ochočíte. Okouzlí vás také svou hravostí

 Mazlíčci 
05. října 2018 08:23 / Jan Novák
  1
📷
5 fotografií v galerii
Osmák je vhodný i k dětem Shutterstock
Osmák degu začíná být u nás poměrně známý hlodavec a stává se z něj oblíbený domácí mazlíček, který se hodí i k dětem. Okouzlí vás svou hravostí, inteligencí i nenáročností na chov.

Měří něco kolem patnácti centimetrů, s ocáskem asi o deset centimetrů víc. Průměrně váží kolem 200 gramů. Není to zrovna zvíře, které by se s vámi hodiny dokázalo mazlit, jsou hodně aktivní a potřebují dostatek prostoru pro vyblbnutí.

Osmák degu je oblíbený zejména díky těmto svým vlastnostem:

  • Je to denní zvíře. Nemusíte jej tedy na rozdíl od křečka budit, když si s ním budete chtít hrát či se mu věnovat.
  • Je inteligentní. Dá se snadno ochočit nebo třeba se naučí i přiběhnout na zavolání.
  • Hodí se k dětem, protože není agresivní a kouše jen v krajním případě, pokud se cítí ohrožen.
  • Dožívá se poměrně vysokého věku – až sedmi let. Výjimkou ale nejsou ani osmáci, kteří se dožili až devíti či dvanácti let.
  • A v neposlední řadě nezapáchá tolik jako jiní hlodavci.

Původem je z Jižní Ameriky

Do Evropy byl osmák degu dovezen z Jižní Ameriky kvůli výzkumu cukrovky. Osmáci totiž nemají velkou schopnost spalovat cukry a mají v zásadě permanentní cukrovku, na to je důležité dávat pozor při správném výběru potravy.

Jeho domov je v pampách Chile, Peru a Argentiny, kde je přezdíván jako chilská veverka. Nejčastěji se vyskytuje ve svém přírodním hnědočerném zbarvení se světlejším zbarvením srsti okolo očí.

Jméno osmák degu je odvozen od plošek jeho žvýkacích stoliček, jež mají tvar osmiček.

Ve volné přírodě žijí ve velkých rodinných skupinách, doporučuje se proto nechovat jej jako jednotlivé zvíře. V tom případě mu musíte věnovat mnohem více pozornosti, než když máte osmáků více. Ideální pro domáci chov je skupina dvou až tří osmáků (s jedním samcem).

Chov osmáka degu

Jak píšeme výše, osmáci špatně tráví cukry a také tuky. Výběr správné potravy je proto velmi důležitý. Osmák je býložravec. Základem potravy je tak kvalitní seno, tráva a listí. Dále můžeme občas podat speciální krmivo, obsahující vše potřebné.

Osmáci rádi šplhají, neměli byste na to zapomenout při stavbě terária či klece. Dovnitř dejte různé větve, špalky a kořeny na hlodání a šplhání, různé úkryty, žebříky a kolotoč. Jako podestýlku použijte hobliny, nebo směs písku a rašeliny. Důležitá je písečná koupel pro očistu srsti.

Samice připouštíme nejdříve ve věku cca devět měsíců. Může mít tři až čtyři vrhy ročně. Samice je březí tři měsíce, rodí se až šest mláďat. Jelikož mají osmáci dobře vyvinuté rodinné vztahy, s mláďaty pomáhají samici i ostatní.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Vodu z rýže byste neměli vylévat do odpadu. Důvod vás možná překvapí

Dům a zahrada

Jak efektivně odstranit starý nátěr ze dřeva a co k tomu použít