Samočisticí kočičí toaleta. Nesmrdí, sama se vyčistí a kočičí exkrementy zabalí do sáčku

 Mazlíčci 
02. ledna 2020 07:56 / Blanka Štiková
  4
📷
8 fotografií v galerii
Samočisticí kočičí toalety jsou výdobytkem moderní doby Twitter
Máte doma kočku? Pak znáte nelehký a ne právě příjemný úděl, kdy se musíte starat o zapáchající kočičí záchod. Představte si, že by existovala kočičí toaleta, která by za vás vše udělala…

A opravdu už je. Od letošního léta je k dostání takzvaná samočisticí kočičí toaleta, která nezapáchá a hlavně, která se o exkrementy postará sama a ještě vypadá dobře.

Kde se vzala?

V Americe se na crowdfoundingovém webu Kickstarter podařilo vybrat více než 1,3 milionu dolarů (to je v přepočtu více než 29 milionů Kč) na nový typ samočisticí kočičí toalety. V červnu letošního roku byla kampaň ukončena, a tak jsou speciální toalety již v prodeji.

Co vše to umí a proč chytrou toaletu chtít?

Samočištění a automatické balení

Poté, co vaše kočka opustí krabici, zahájí se čištění. Samočisticí kočičí toaleta iKuddle má navíc jako první na světě systém automatického balení kočičích exkrementů, kdy oddělí odpad od čistého steliva a k tomu se odpad uzavře do malého sáčku, takže nezapáchá. Čisticí cyklus můžete ale také zahájit vy sami, a to buď pomocí aplikace, nebo stisknutím tlačítka na bedýnce. 

Po dokončení čištění budete upozorněni. Jediná aktivita pro člověka spojená s úklidem spočívá v tom, že jednou týdně zmáčkne tlačítko, poté toaleta vydá zabalený obsah s nežádoucím obsahem, který lze hned vyhodit do odpadkového koše. U jedné kočky stačí vyhazovat sáček s odpadem jednou týdně.

Bezpečnostní senzor

A jak systém v toaletě vlastně funguje? Chytré senzory dokáží zjistit, kdy vaše kočka vstupuje a kdy vystupuje z bedýnky ven. Speciální lopatka toaletu vyčistí po 10 minutách od doby, co kočka opustí bedýnku, tedy za předpokladu, že se do té doby kočka znovu na záchod nevrátí, v tom případě by bylo čištění pozastaveno.

Poté, co vaše kočka vyjde ven, bude čištění znovu aktivováno. Exkrementy se hromadí ve skryté nádobce, takže nesmrdí a k tomu navíc zařízení vypouští vůni. Informaci o tom, že vaše kočka navštívila záchod, vám mimo jiné sdělí aplikace na váš telefon.

Nabíjení

Jak dlouho vydrží a jak se nabíjí? Toaleta se napájí baterií či ze sítě, kabel vám umožní používat toaletu prakticky kdekoli u vás doma. Jedna taková toaleta by pak měla vystačit pro dvě kočky přibližně na týden, takže by si po tu dobu klidně kočky vystačily samy.

Deodorizační systém

A jak je to se zápachem? Plně uzavřené uhlíkové filtry fungují po dobu 5 minut poté, co vaše kočka opustí toaletu, čímž eliminuje 80 – 90 % zápachů z podestýlky. Snadno oddělitelný filtr stačí měnit jednou za dva měsíce. Mimo jiné má bedýnka i ostatní komponenty odnímatelné, a proto je její čištění a údržba snadná.

Sledování stavu zdraví v aplikaci

Snímací systém monitoruje, jak často váš kočičí přítel používá toaletu. Data jsou shromažďována a zobrazována jako sloupcový graf v aplikaci, což vás informuje o tom, zda je vaše kočka v dobrém stavu. V této aplikaci můžete tedy sledovat frekvenci vyprazdňování vaší kočky, to vám může pomoci rozpoznat, pokud by vaše kočka byla nějak nemocná.

Kolik stojí

Jistě vás nepřekvapí, že tento chytrý vynález není právě zadarmo. Jde o opravdu chytrou vychytávku a za to si člověk musí prostě připlatit. Za tuto samočisticí kočičí toaletu zájemci zaplatí kolem 400 dolarů, to je v přepočtu asi 9 100 Kč. Podle výrobců se však toaletou ve finále ušetří, chytrý systém totiž podle nich vyhazuje pouze znečištěné stelivo, jeho úspora tak údajně činí až 30 %.

Mimo peněz za stelivo ale ušetříte i vaši práci kolem úklidu kočičích exkrementů a také hlavně váš čas, a to se jistě vyplatí. Navíc k tomu ušetříte i váš dům od zápachu. Dále čtěte: Víte, proč váš pes pojídá trávu? Důvodů je více.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47