Čistíte kočce zuby? Pokud ne, hrozí jí tyto nemoci

 Mazlíčci 
04. listopadu 2018 12:28 / Martina Langová
  2
📷
4 fotografie v galerii
Také o kočičí chrup je nutné se důkladně starat Pexels
O svoje zuby se staráme poměrně pravidelně, ale své čtyřnohé mazlíčky zanedbáváme. Jenže i kočka může mít problém s bolavým chrupem, a v takové chvíli rozhodně není o co stát. Není tedy lepší problémům spíše předcházet?

Kdo to kdy viděl, čistit kočce zuby! Tak by nejspíš reagovali naši předci, kteří chovali na vsi u domu dvacet koček. Jenže oni rozhodně neřešili, pokud se jim některá z nich nevrátila domů. Dnes už jsou ale kočky plnohodnotnými domácími mazlíčky a řadíme je mezi členy své rodiny.

Správná péče

A o členy rodiny je nutno pečovat, zvlášť o ty, kteří to nezvládají sami. Což by kočka v případě svého chrupu těžko zvládla. Jenže ani jí se nevyhýbají problémy, jako jsou zubní kámen nebo zánět dásní. A stejně jako nás, i kočky dokážou takové obtíže pěkně potrápit.

Od kotěte ke kočce

Kotě se k nám do rodiny dostává většinou kolem třetího měsíce. Už v tento čas bychom jej měli zvykat na pravidelnou zubní hygienu. Opravdu není třeba mu čistit zuby dvakrát za den. Ale minimálně dvakrát do týdne by už malé kotě mělo tuto proceduru podstoupit. K tomuto účelu se prodávají speciální zubní kartáčky, které se nasadí na prst a formou hry se tak kočce chrup snadno čistí.

Kolem půl roku, kdy se kočka takzvaně nezubuje – tedy vypadává mléčný chrup a nastupuje trvalý – by zvíře již mělo být navyklé na pravidelnou dentální hygienu. Navíc kočkám v tomto období můžeme velmi pomoci od bolestivého tlaku, kterým se vyznačuje prořezávání nových zubů.

Pamlsky ano, ale…

Druhou možností, jak kočce vyčistit zuby a přitom ji k ničemu netlačit, je využívání takzvaných funkčních pamlsků. To znamená, že lahůdky pro zvíře jsou sice pochutinou, ale zároveň pomohou chrup čistit a navíc díky svému složení pomáhají účinně předcházet zubnímu kazu. Další možností je koupit speciální hračky s jemnými kulatými „hroty“, které fungují jako kousátka u malých dětí.

Tedy zvířeti jemně masírují dásně a usnadňují prořezávání nových zubů. Takové hračky však pravidelně omývejte v teplé vodě, aby se kočce nedostala do zubu nějaká infekce. Vzhledem k tomu, že období přeměny zubů provází silná touha cokoliv okusovat, ochráníte si díky kousacím hračkám či pamlskům nábytek, boty a další věci, které od zvířete jistě nechcete mít rozkousané.

Pravidelná péče

V dospělosti má kočka zhruba třicet zubů. Ve srovnání se psem však není schopna jimi drtit větší části či kusy potravy. Pokud jí dáváme nevhodnou stravu, zvířeti tím ubližujeme. Vzhledem k tomu, že kočka je v dospělosti náchylná k mnohazubním obtížím, je nutné o její zuby pravidelně pečovat, případně je nechávat kontrolovat u veterináře.

Ideální prevencí je pochopitelně, krom čistění zubů, i vhodná strava. V případě, že kočka granule zničehonic odmítá, rozhodně zbystřete a nechte zuby překontrolovat odborníkem. Bývá to první příznak nastupujících obtíží. A to není radno podceňovat. Bakterie ze zubů se rády přenášejí na vnitřní orgány. Zvíře pak může mít časem problém nejen se zuby, ale i s plícemi, ledvinami či srdcem! Péči o chrup se tedy v žádném případě nevyplatí podceňovat. Je-li zvíře bez problémů, pak by mělo chodit na kontrolu chrupu stejně jako my – jednou až dvakrát za rok.

Věřte tomu, že jak se kočka naučí pravidelné zubní hygieně, bude ji to bavit a nezřídka začne pravidelnou péči o zuby vyžadovat. Pokud by však cokoliv často vyžadovala hlasitým mňoukáním, víme, jak ji to odnaučit.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008