Co všechno potřebujete vědět, pokud si chcete pořídit koťátko

 Mazlíčci 
06. listopadu 2018 12:44 / Bronislava Silná
  4
📷
5 fotografií v galerii
Rozkošný mazlíček přichází ovládnout vaši domácnost Shutterstock
Klasické venkovní kočky mívají koťata obvykle na jaře. Ale kočky chované doma nebo mající přístup do domácností mívají koťata po celý rok. Možná tedy i vy uvažujete o koťátku. S čím počítat, abyste pak nebyli překvapeni? Poradíme.

Vzhledem k tomu, že od chovatelů či lidí, kteří mají kočky doma, můžete získat kotě po celý rok, možná vás napadlo, že by malá kočička mohla být pěkným dárkem i pro vaše děti na Vánoce. Myšlenka to může být dobrá, ale je třeba ji důkladně promyslet. Kočku si nepořizujete na týden, při dobré péči s vámi zůstane řadu let a ovlivní chod vaší domácnosti víc, než si možná myslíte.

Kočka má v sobě vládce

To první, co byste si měli uvědomit, je, že kočka je malým lvem či lvicí. Chce být za královnu a dosáhne toho. S tím souvisí i vaše úvahy o tom, zda si chcete královnu pořídit. Máte-li už nějaké jiné zvíře, pak je to v pořádku. Ale chcete-li do budoucna ještě jiného domácího mazlíčka, asi byste si neměli kočku pořizovat. Kočka přijme stav, do jakého přijde. Přijme za své ty členy domácnosti, kteří tam jsou. K nově příchozím může mít vztah jiný a často i problematický. Platí to nejen o zvířatech, ale i o lidech. Očekáváte-li dalšího potomka, odložte pořízení kočky či kocoura na pozdější dobu.

Vůdčí charakter kočky se projeví i v tom, že výsledkem není kočka, která žije s vámi v bytě či domě, ale vy, kterým kočka dovolila s ní bydlet. Není neobvyklé, že se kočka naučí různé dovednosti, které jí umožní prostor ovládnout. Typicky jde například o otevírání dveří, kdy umí vyskočit a zavěsit se na kliku, aby mohla projít do prostoru, který jí patří. Kočku také marně budete něco učit. Život si zařídí po svém, což sice neznamená, že špatně, ale budete na to mít pramalý vliv.

Uvnitř či venku?

Další důležitá úvaha je, zda chcete kočku chovat jen uvnitř, jen venku nebo zda bude volně procházet mezi zahradou a bytem. Kočka žijící uvnitř je zabezpečena, ale trpí nedostatkem prostoru a možnosti vyžití. Kočka, která je venku, by měla mít přece jen nějaký prostor, kde se bude moci ukrýt za nepříznivého počasí. Taková kočka k vám ale nikdy významně nepřilne. Asi nejlepší pro kočku je, když může být uvnitř i venku. Největším problémem je, zda je technicky možné, aby kočka buď sama procházela z jednoho prostředí do druhého a nehrozilo, že tudy budou procházet i nezvaní návštěvníci, případně zda bude doma často někdo, kdo bude kočku pouštět ven i dovnitř. Chcete-li kočku spíš na doma a jste často mimo domov, nepořizujte si ji. Kočka obyčejně nemůže jezdit s vámi a sama v domácím prostředí trpí.

Vybavení

Pro chov kočky v domácím prostředí jsou potřeba v zásadě tři věci. Kočičí záchod, sada misek a pelíšek kombinovaný se škrabadlem. Může se ovšem stát, že si kočka najde na spaní i škrábání docela jiný předmět. Nic s tím nenaděláte. Naštěstí většina koček poměrně automaticky pochopí, že kočkolit či jiný materiál, který je nasypaný v kočičí toaletě, opravdu slouží k tomu účelu, k jakému slouží. Kočka je čistotná a nemá-li nějaký problém, pak vykoná svou potřebu přesně tam a ne jinde. Horší situace nastane, pokud by se do prostoru, kde má toaletu, nedostala. Doporučujeme zakoupit kočičí záchod s boudičkou i s dvířky. Ještě lépe uzavře zápach a navíc kočka, která zahrabává svou potřebu, nemůže nechtěně vyhazovat písek z vaničky. Toaletu je třeba pravidelně, třeba i dvakrát denně čistit.

Misky stačí jakékoliv stabilní, můžete klidně použít i staré misky na kompoty či salát. Kočka potřebuje vodu, granule a masovou konzervu či kapsičku. Někdy mléko, i když se o tom vedou diskuze, tak určitě malá koťátka naředěným mlékem nepohrdnou. Pelíšek si kočka udělá i z krabice, do které dáte kousek deky nebo polštářek. Jsou kočky, které si rády lehnou přímo na zem, jiné milují koberce, další se snaží si vlézt do postele, ale jiné to zase nesnáší. Každá kočka je v tomto originál.

I kočka stojí peníze

Také při pořízení kočky počítejte s tím, že vás bude stát peníze. Za žrádlo, kočkolit a přípravky na odčervení a základní lékařskou péči dáte s jistotou asi 500 Kč každý měsíc. Kočku nemůžete krmit zbytky vašeho jídla a i když budete držet kočku hodně zkrátka, ušetříte možná stokorunu. Podrobnosti o ochraně před klíšťaty a blechami si můžete přečíst v článku zde. Také byste si měli uvědomit, že kočku, kterou budete mít doma, musí po dobu vaší delší nepřítomnosti někdo zabezpečit. Může to být samozřejmě někdo z rodiny nebo známý, ale možná budete muset zaplatit dotyčnému za to, že k vám bude pravidelně jezdit. Nechceme nikoho od chovu kočky odrazovat, přináší jistě mnoho radosti, ale bez důkladného rozmyšlení situace se může trápit kočka i vy.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Objevte nejnovější kolekci minišatů Reserved. Letní inspirace, které uchvátí!

Styl

Trápí vás ztráta pružnosti kůže, dehydratace či akné? Udržet si hezkou pleť vám pomůže inovativní...

Tech

Vlastnit či nevlastnit? Auto na „operák“ je dostupnější než kdykoli předtím