Zakrslému králíkovi musíte stříhat včas drápky, jinak hrozí problém

 Mazlíčci 
18. září 2019 16:28 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Králíček může být dětem dobrým kamarádem Depositphotos
Zakrslý králíček patří k oblíbeným domácím mazlíčkům dětí. Vesměs ho volí rodiče, kteří nechtějí psa například kvůli častému venčení. I králíček ale potřebuje svou péči. Obzvlášť nutná je péče o drápky. Pokud je neostříháte včas, mohou se zvířeti zakroutit a při chůzi způsobovat bolest.

Zatímco divoký králík si drápy obrušuje hrabáním, zakrslý králíček tu možnost nemá, protože se pohybuje doma v kleci nebo na podlaze. Drápky mu proto dorůstají rychleji a nemůže si je obrušovat přirozenou cestou.

Stáčení dovnitř

Přerostlé drápy se stáčejí dovnitř, takže se může stát, že při došlápnutí tlapky se deformují a chůze způsobuje králíkovi bolest. Proto nesmíte nechat drápy narůst do takové délky. Preventivně byste měli pod podestýlku v králičí toaletě dát kámen, díky kterému si zvíře bude drápy obrušovat samo.

Jakmile se začnou točit dovnitř, musíte je ostříhat. Nejprve byste ale měli zajít k odborníkovi, který vám ukáže, jak na to. Zvolit můžete zvěřolékaře nebo chovatele. Na stříhání používejte speciální kleště, abyste řez vedli správně a drápky se netřepily.

Králíka si posaďte na klín nebo dejte na stůl s protiskluzovou podložkou. Ochočené zvíře si nechá drápky zkrátit bez problémů. Pokud je však plaché a neklidné, nečeká vás lehká práce. V takovém případě je nejlepší pracovat ve dvou, kdy jeden králíka drží a druhý drápy stříhá.

Při stříhání uchopte tlapku mezi palcem a ukazovákem a jemně roztáhněte bříška prstů. Potom odhrňte srst, aby byly drápy volné. Stříhejte asi půl centimetru od cévy šikmo směrem dolů. U drápů bez pigmentového zabarvení je živá část načervenalá a dobře rozpoznatelná, u tmavých drápů není vidět skoro nic. Uvnitř drápů procházejí cévy a nervová zakončení. Nesmíte je poranit, protože jinak bude králík krvácet a trpět bolestí. Pokud se tak stane, ránu vydezinfikujte a zakryjte náplastí.

Srst i chrup

Pečovat musíte i o srst. Králík o ni sice pečuje i sám jazykem, ale je dobré ji pravidelně kartáčovat, aby se uvolnily odumřelé chlupy. Kartáčování také slouží jako masáž, zlepšuje prokrvení kůže a podporuje růst srsti. Nejlepší je použít měkký přírodní kartáč nebo rukavici s gumovými hroty.

Občas se musíte podívat i na zuby, abyste včas zachytili případné problémy. Zejména přední králíkům neustále dorůstají, ale při správném krmení se přirozeně obrušují. Pokud má králík vrozenou vadu v postavení chrupu, zuby na sebe správně nedoléhají a králík nemůže přijmout potravu. Zuby mu musí pravidelně zkracovat zvěrolékař. Jak se v bytě zbavit zvířecích chlupů, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47