Jak správně pečovat o fenku po kastraci

 Mazlíčci 
15. listopadu 2018 10:13 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Operace může být pro zvíře stresující Depositphotos
Operace je pro každého domácího miláčka stresující záležitostí, a proto se mu následně snažte poskytnout co nejlepší péči. Fence po kastraci najděte v domě tiché a teplé místečko, kde se bude moct v klidu zotavovat.

Kastrace feny je zákrok, při kterém se odstraní vaječníky nebo vaječníky i děloha. Operace probíhá v narkóze. Domů si fenku přivezte ideálně v autě v poloze na boku a vytaženým jazykem tak, aby jí nezapadl. Myslete na to, že každé zvíře může po zákroku anestetika odbourávat jinak. Některá zvířata více spí, jiná jsou hned veselá, některá se straní kontaktu nebo naopak vyžadují více pozornosti. Závisí to především na aktivitě metabolismu jater a ledvin, které odbourávají použitá anestetika.

Zůstaňte doma

Po operaci je ideální zůstat doma s fenkou alespoň čtyřiadvacet hodin. Pozorujte její chování a zkuste ji mít co nejvíce na očích. Doma ji uložte na tiché, suché a teplé místo, aby se mohla lépe zotavovat. Rozhodně ji však není vhodné dávat na postel nebo křeslo, protože ještě velmi málo kontroluje rovnováhu a může se lehce zranit pádem i z malé výšky.

Po příchodu domů můžete fence také nabídnout chutné a lehce stravitelné jídlo v malém množství. Vhodné je například kuřecí, krůtí nebo králičí maso s rýží, obojí doměkka uvařené bez jakýchkoliv dochucovadel. Po prvním jídle, případně pití, se může fena vyzvracet, toho se však nelekejte. Jednorázové zvracení může být normální reakce po anestezii. Zvracení by se ale nemělo opakovat vícekrát. Pokud fena opakovaně zvrací, co nejdříve vyhledejte veterinární pomoc. V případě, že fenka naopak krmení odmítá, nenuťte ji. Chuť k jídlu by se měla vrátit nejpozději 24 hodin po operaci. Jak poznat falešnou březost u fenek, jsme psali zde.

Zkuste límec

Snažte se zamezit feně, aby si ránu lízala. Hrozí totiž riziko zanesení infekce a zpřetrhání stehů. Z toho důvodu je k dostání velké množství límců. Pokud však feny límec nesnesou, zkuste použít staré bavlněné tričko dostatečné délky, které jí oblečete. Ránu po operaci je nutné kontrolovat několikrát za den. Snažte se ji udržovat v čistotě a suchu. Pokud možno, rány se nedotýkejte. Můžete zpozorovat jemné zarudnutí nebo mírný otok v okolí, to je však normální. Z rány by ale nemělo nic vytékat. Pokud se vám zdá, že z rány prosakuje krev nebo hnis, vyhledejte veterinární pomoc.

Procházky pouze na vodítku

Stehy se vytahují zhruba osmý až devátý den po operaci. Do té doby se snažte dodržovat klidový režim. Venčení by mělo probíhat na vodítku, zamezte skákání, natahování i běhání do schodů. Myslete také na to, že je důležité, aby se fenka po kastraci do 24 hodin vymočila. Pokud budete mít jakékoliv pochybnosti o stavu zvířete, raději se obraťte na veterináře.

Témata: fena, kastrace, operace
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve