Chcete nenáročného zvířecího parťáka? Křeček džungarský je milý a přátelský

 Mazlíčci 
29. března 2019 16:38 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Křeček je milý a přátelský Depositphotos
Pokud hledáte zvířecího parťáka na doma, ale nemáte čas chodit se psem na procházky a pro kočky zrovna nemáte slabost, vyberte si křečka džungarského. Je hravý, nenáročný na prostor a péče o něj také není tolik problematická.

Křeček džungarský pochází původem ze Sibiře a jako mazlíček se osvědčil poměrně v pozdější době. Je ale milý a přátelský a má mírnou povahu. Pokud si chcete pořídit křečků více, nevolte dva samečky, ale vždycky jednoho samečka, a případně více samiček. Dva samečci totiž spolu nemusejí vycházet, obzvlášť pokud bude v jejich okolí samička.

Lepší klec

Někdo chová křečka v akváriu, ale to se hodí spíš pro rybičky. Lepší je klec, která je vzdušná. Drátěné stěny navíc zvíře používá ke šplhání. Rozmezí drátů ale musí být nejvíce půl centimetru, jinak budete riskovat, že se mezi nimi drobný křeček protáhne.

Čím větší klec, tím lépe se bude křeček cítit. Potřebuje totiž pohyb, ale pokud ho budete chtít pustit po bytě, budete riskovat, že vám uteče. Jejich malý vzrůst je ale výhodou, takže je uspokojí klec s délkami stran 50 a 30 centimetrů a výškou 30 centimetrů. Pokud si křečka ochočíte, můžete ho vzít ven, ale vždy myslete na to, že může pláchnout!

Pozor na kabely

Pokud pustíte křečka po bytě, dávejte pozor na elektrické kabely, které hlodají, na pády z výšky, na škvíry za nábytkem, ale také na jedovaté pokojové rostliny nebo škodlivé potraviny. Pro křečky je to například čokoláda. Z jejich dosahu dejte pryč i chemické čisticí prostředky.

Na dno klece dejte vrstvu hoblin nebo jemného písku, který křečkům připomene rodnou poušť. Do kouta dejte napáječku s vodou a misku pro potravu. Nedávejte jim mnoho potravy, může jim to uškodit. Základem je speciální směs pro křečky, ale také třeba moučný červ. Pro zpestření jim dávejte ovoce a zeleninu, ale jen v malé míře a žádné nadýmavé druhy. Postačí jim kousek mrkve nebo jablka. Stále dorůstající hlodáky musí křeček brousit o kus suchého chleba nebo větev stromu.

Prolézačky a kolo

Křeček je velmi čiperný a zvědavý. Potřebuje proto stále něco objevovat.
Udělejte mu v kleci prolézačky z provázků, kusů látek a větví, ale také
například z vypotřebovaných rolí toaletního papíru nebo prázdných krabiček.
Musí mít ale také jeden stálý úkryt, kde by měl odpočívat a spát. Použijte
proto domeček. Nezapomeňte ani na běhací kolečko nebo prolézačky. Jak vyrobit křečkovi prolézačku, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47