Rozumíte svému psovi? Odborníci rozluštili, co se nám psi snaží svým chováním sdělit

 Mazlíčci 
17. června 2019 16:16 / Jana Jančová
  9
📷
5 fotografií v galerii
Psi s námi mluví, stačí jen porozumět jejich chování Shutterstock
Psi jsou naši věrní společníci, nikdy nás nezklamou, proto je máme za právoplatné členy naší rodiny. Získali si své místo nejen v našich domácnostech, ale i v našich srdcích. Mnoho majitelů psů své psí kamarády miluje a rádi by rozluštili, co se jim vlastně svým chováním snaží říct. Řeč jejich těla tak pomohli rozluštit odborníci.

Povídání s naším čtyřnohým mazlíčkem může být velmi příjemné. Pejskové jsou obecně velmi dobří posluchači. Ale rozumíte i vy svému čtyřnohému mazlíčkovi? Co se nám skrze psí řeč snaží sdělit?

Olizování páníčka

Znají to všichni milovníci psů. Olizování. I když se tomuto rituálu s úsměvem a někdy i křikem snaží páníčci vyhnout, nedají se jejich psi přesto odbýt. Není to totiž pro ně nic neobvyklého. Právě tímto chováním se totiž snaží něčeho dosáhnout. Už odmala si takhle od své matky vyžadovali krmení a mytí. V dospělosti se tímto psi domáhají pohodlí i pozornosti. Tímto však mohou dokazovat i svou lásku, přívětivost a respekt.

Postavení hlavy a ocasu

Suverénní pes má uši vztyčené dopředu. Svou dominanci dává najevo i vysoko nesenou hlavou a mávajícím ocasem. Naopak, pokud vidíte, že má uši položené nízko za hlavou a ocas svěšený mezi nohama, dává najevo, že pro nikoho neznamená žádnou hrozbu. Naznačuje tím svou podřízenost a mírumilovnost.

Když dává najevo, že vás má rád

Když do vás váš pes jemně strčí čumáčkem, říká si o pozornost a vyjadřuje vám své přátelství. Většinou se tak ale děje, pokud zrovna na stole voní lidské jídlo lépe než granule v jeho misce. Pokud nezabírá strčení čumákem ani psí oči, může začít vydávat různé zvuky.

Nosí vám dárečky

Když vám váš chlupáč nosí nejrůznější věci, chce vás ve skutečnosti obdarovat.
Jde o dávný instinkt, který představuje to, že věc, kterou vás obdaroval, vás zachrání. Proto tento dárek přijměte, uděláte mu tím radost.

Pozoruje vás, udržuje oční kontakt

Kdo by neznal slavný psí pohled. Jde vlastně o způsob, jakým projevuje náklonnost.

Když pes zvedne jen jednu tlapu

Jestliže venku zvedne váš pes jen jednu tlapku, pravděpodobně vyrazí na lov.

Když se dělá pes menším

Pokud se váš chlupáč dělá menším, jde o znak toho, že se bojí, anebo se jen cítí být dotčen.

Rozkousané lodičky

Stalo se to mnohokrát a ještě zřejmě ještě stane, váš pes vám rozkousal boty. Je to známka toho, že se nudil, nebo měl pořádný vztek. Snažte se mu více věnovat, hrát si sním, nebo s ním choďte na výcvik.

Když si na vás pes sedne

Když si na vás váš pes sedne, může to znamenat hned několik věcí. Buď se snaží být dominantní nebo jen potřebuje vaši blízkost. Může vám ale v tuto chvíli říkat, že jste prostě jeho. Možná je pouze majetnický a chce dát najevo, že mu patříte. (Dále čtěte: Úpal i přehřátí hrozí i vašemu psovi. Poradíme vám, co dělat).

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve