Jaké nemoci trápí kočky nejčastěji a proč

 Mazlíčci 
04. listopadu 2019 11:06 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
I kočku mohou trápit zdravotní problémy Depositphotos
Mezi nejčastější nemoci a zdravotní problémy koček patří blechy a klíšťata, ale také urologické potíže nebo selhání ledvin a onemocnění horních cest dýchacích.

Z průzkumů vyplynulo, že nejvíce kočky trápí blechy a klíšťata. Skoro každá kočka chodí ven, a proto jí hrozí napadení těmito parazity. Blechy sají krev, a proto může jejich velké množství především u malých koťat způsobit chudokrevnost. U dospělých koček je zase problém alergie na bleší kousnutí a sliny, což potom zvíře svědí. Kočka se drápe, a když nebudete problém řešit, může se objevit i zánět kůže. U alergické kočky stačí kousnutí od jedné blechy.

Desítky klíšťat

Kočka může z venku přinést i několik desítek klíšťat. Když loví a chodí trávou, prochází místy, kde je zvýšený počet klíšťat. Je tak jasné, že si s sebou nějaké odnese a ono se přisaje. Je potřeba kočku klíštěte zbavit co nejdříve.

Blechy a klíšťata ale nejsou jediným problémem. Kočky jsou náchylné na stres. Pokud jim nevyhovuje jejich prostředí a mají špatný vztah s majitelem nebo ostatními kočkami, má to vliv na jejich zdraví. Jedním z častých projevů jsou problémy s močovými cestami. Kočka pak bude močit mimo kočičí záchod, bude se nahlas projevovat a může mít v moči i krev, případně krystalky.

Když to nebudete řešit, může přestat močit úplně. Dříve se myslelo, že je to vinou infekce, později se ale přišlo na to, že to bývá kvůli zánětu vyvolanému stresem. Kočku s problémy s močením byste měli odnést k veterináři, protože pokud budou problémy trvat dlouho, může nastat trvalé poškození ledvin.

Ledviny patří mezi důležité orgány. Mají stěžejní roli při ovlivňování krevního tlaku. Vysoký tlak může být následek i příčinou ledvinového selhání. Ledviny vylučují toxické látky z těla. Pokud nefungují, jak mají, může nastat otrava organismu. Odpadní látky se budou hromadit a kočce to bude dělat zle. Může i zvracet. Ledviny také produkují hormon, který stimuluje kostní dřeň k tvorbě červených krvinek. Při chronickém selhávání ledvin kočky často trpí anémií, což je nedostatek červených krvinek.

Neradno podcenit

Vašeho čtyřnohého parťáka může občas trápit i onemocnění horních cest dýchacích. Nejčastější je u mladých koček a koťat. Častými příznaky jsou výtok z nosu, kýchání, problémy s dýcháním a někdy i záněty spojivek. U koček se toto onemocnění nevyplácí podceňovat, protože některé bakteriální infekce mohou být přenosné na člověka. Onemocnění horních cest dýchacích může přejít i ve vážnější nemoc, které se pak zvíře bude těžko zbavovat.

Kočky jsou také citlivé na toxické látky. Například květiny u nich mohu způsobit ledvinové selhání kvůli toxickému poškození ledvin. Příkladem je lilie nebo orchidej. Jedno kousnutí do rostliny může u kočky vyvolat těžkou otravu.

Pozor na zuby

Další problémy souvisí se zuby. Pokud je nebudete kočkám čistit, může to vést k zánětu dásní, který přeroste i v něco závažnějšího. Je proto potřeba se o kočičí chrup a tlamu starat. Pokud kočka zvrací nebo má průjem, může být alergická na některou část krmení. Příčinou může být i náhlá změna stravy. Při chození ven dávejte pozor na vnitřní parazity, jinak budete muset kočky odčervovat.

Při procházkách ven se vyvarujte také úrazů. Nastat může srážka s autem nebo kolem, pád z výšky a další podobné věci. Pokud je kočka zraněná, navštivte s ní zvěrolékaře. Nebuďte překvapeni ani v případě, že si kočka přinese broky nebo diabolky po střelbě. Takové zranění totiž není výjimkou. Jak správně krmit kočku, jsme psali zde.

Témata: kočka, nemoc, krmení, péče
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47