Bojí se váš pes dětí? Poradíme vám, co tím

 Mazlíčci 
20. října 2019 14:57 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Pes se dítěte obvykle bojí ze dvou příčin Depositphotos
Strachem trpí psi stejně jako lidé. Stejně tak jako jsou lidé, kteří se bojí psů, tak se mezi psy objevují i tací, kteří mají strach z dětí. Čím déle a častěji je pes vystaven strachu (a tedy stresu), tím více se strach prohlubuje a nežádoucí chování upevňuje. A jak tedy řešit stres u psa a řešit ho vůbec?

Pokud se psi bojí dětí, obvykle to mívá dva hlavní důvody. Jednak za tím může být nedostatečná socializace. Dítě je pro psa prostě jiné než dospělý člověk a to ho může rozhodit. Druhým důvodem strachu z dětí může být negativní zkušenost z minulosti. Malé děti totiž často nevědí, jak se správně k psům chovat. Jenomže na rozdíl od člověka jim původ stresu nelze racionálně vysvětlit a napětí jich tak zbavit.

Pokud si u pejska všimnete, že se něčeho bojí, musíte jednat co nejrychleji. Čím častěji a déle se pes bojí, tím je stres, který prožívá, hlubší a více zakořeněný. A obzvláště, pokud se týká dětí.

Dostatek socializace 

Jestli jste si pořídili štěně, neodkládejte jeho kontakt s dítětem. Čím dříve si na něj zvykne, tím lépe. Myslete však na to, že toto sbližování musí být vždy pod vaším dohledem. Pokud ještě děti nemáte, vyrazte se svým psím přírůstkem někam, kde může narazit i na děti. A nechejte svého chlupáče, aby si na ně postupně zvykal. Protože pokud přijde v budoucnu dítě a váš pes na to nebude připraven, může být z toho srdcervoucí stav pro majitele psů i psy samotné. Socializace je často jedinou možností, jak ze situace vybruslit.

Hlavně nenutit

Svého psa nikdy do přátelství s dítětem nenuťte. Opět by se to mohlo setkat s neporozuměním. Navíc tlačením svého pejska mimo jeho komfortní zónu v něm budete podporovat agresi a nedůvěru. Stejně tak nedovolte vašemu dítěti, aby lozilo psovi do pelechu nebo mu jej umístěte tak, aby se k němu dítě nedostalo. Protože pro psa by to mělo být místo, kde se bude cítit maximálně bezpečně. 

Začněte dálkově

Sbližování psa s dítětem by mělo být postupné a klidně s tím začněte na dálku. Za každý posun vpřed nezapomeňte svého chlupáče odměnit něčím dobrým. Postupem času bude váš pes schopen se nechat od dítěte pohladit. Počítejte však s tím, že se tu nejedná o dny, ale spíše týdny nebo měsíce. Podobně na to musíte jít i v případě, že pořídite psovi ještě jednoho kamaráda. Více na toto téma jsme psali zde.

Bez pravidel to nejde

Ovšem stanovte si jasná pravidla. Dítě by mělo vědět, že dloubat, tahat či jinak pošťuchovat psa nesmí, stejně tak mu brát hračky či se k němu přibližovat v době krmení a spánku. 

Vždy pod dohledem

Nikdy, ale opravdu nikdy nenechávejte svého psa s dítětem o samotě. Toto pravidlo by mělo platit vždy, za všech okolností a bez ohledu na fakt, jestli je pes vycvičený či nikoliv. Protože i sebevychovanější pes, který je zvyklý na děti, může v určité situaci zareagovat zcela nepatřičným způsobem, třeba se leknout nebo se během her rozdovádět tak, že se může po dítěti neúmyslně ohnat a ublížit mu.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod