Je vašemu psovi doma smutno? Komunikovat s ním můžete přes internet

 Mazlíčci 
15. října 2019 15:03 / Petr Vlach
  0
📷
5 fotografií v galerii
Základem myšlenky je dopřát i zvířatům stejnou komunikaci, jakou máme my lidé Shutterstock
Možná už vás také napadlo, že byste rádi komunikovali se svými čtyřnohými miláčky přes internet. Máte-li dost peněz, můžete to vyzkoušet.

Základem řešení je speciální zařízení s obrazovkou, mikrofonem, reproduktorem a dávkovačem pamlsků. Když se porozhlédnete po internetu, seženete jej za 330 dolarů.

Co zařízení umí

Zařízení umožňuje svému čtyřnohému miláčkovi zavolat, aby doma netrpěl. Je pravda, že mnoho zvířat doma strádá a dobu, kdy je majitel v práci nebo mimo byt, těžce nese. Jestliže tedy na svém chytrém telefonu stisknete příslušné tlačítko, ozve se doma signál, který zvíře přiláká a ono uvidí na displeji vás a vy zase jeho. Můžete na něho promluvit a pokud budete chtít, můžete uvolnit z dávkovače vložený pamlsek.

Možné rozšíření

Tak, jak bylo popsáno, funguje základní verze zařízení. Jestliže ale máte doma zvíře inteligentní, můžete dokoupit asi za 90 dolarů ještě speciální modul, který slouží zvířeti, aby se dovolalo vám. Stačí, když přiloží tlapku na tlačítko a celý proces se spustí úplně stejně, jen směrem k vám. Motivací zvířete bude patrně získání dobroty z dávkovače, takže se dá očekávat, že bude volat poměrně často.

Má zařízení smysl?

Jistý smysl ale nelze zařízení upřít. Díky kameře máte přehled, zda se neděje něco špatného. Díky obrazovce a reproduktoru můžete zvíře uklidnit, což obzvlášť u štěkajících psů ocení vaši sousedé. Škoda je, že dávkovač neslouží ke krmení, ale jen k vydání drobného pamlsku. U koček by se tak dal řešit i odjezd na víkend a průběžné přisypávání granulí.

Vyrobit svépomocí?

Zručnější z vás si jistě říkají, že by bylo možné podobné zařízení snadno vyrobit. Je tomu přesně tak. Stačilo by využít starší tablet, třeba i s prasklým displejem a vhodný software, který by kombinoval zvukovou a obrazovou komunikaci přes internet a možné uvolnění pamlsku. Máte-li elementární zkušenosti s elektronikou, můžete se do akce pustit. Vhodný program by se dal napsat i v MIT App Inventoru, který zvládne obsluhovat skoro každý. Poněkud náročnější cesta by vedla i prostřednictvím Arduina připojeného k internetu. Možná je i kombinace obojího – tablet, který bude spouštět komunikační software a současně dávat pokyn Arduinu, které se bude starat o distribuci pamlsků či granulí. Abyste své zvíře krmili správně, můžete využít i rady zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008