Baset je lovecký pes, který ale miluje děti a rodinný život

 Mazlíčci 
25. října 2019 11:09 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
I přes smutný výraz je baset veselý společník Depositphotos
I když je baset vytrvalý lovecký pes, má klidnou a přátelskou povahu. Miluje děti a rodinný život, takže se nemusíte bát pořídit si ho jako parťáka do domu nebo na zahradu. Počítejte ale s tím, že má rád dlouhé procházky.

Baset je houževnaté plemeno, které se používá k nahánění zvěře ve smečce. Používají ho například myslivci, kteří stačí jeho tempu. Baset má hluboký hlas a v terénu má neuvěřitelnou výdrž, kterou by do něj nikdo neřekl. Na druhé straně má ale klidnou a laskavou povahu a není nijak agresivní. Snese další psí plemena a také kočky.

Veselý společník

I když vypadá smutně, je to veselý společník. Plemeno někdy působí až flegmatickým dojmem. S jeho zevnějškem si ho ale zamilujete a nebudete se od něj moct odtrhnout. Ve většině případů je pes mírný a přátelský, ale najdou se i svéhlavé výjimky, které si s poslušností příliš hlavu nelámou. Občas se může objevit i tvrdohlavost.

Nemusíte se ale bát ho pořídit do rodiny. Baset zbožňuje děti. Je dobře přizpůsobený na rodinný život. Jen musíte mít na paměti, že má rád dlouhé procházky, takže ho pár minutami venku nijak neuspokojíte. Naopak je vhodným parťákem do přírody. Dávejte si ale pozor, aby vám neutekl za zvěří.

Baset je krátkonohý pes statnější a mohutnější postavy. Obvykle dosahuje výšky v kohoutku do 40 centimetrů. Zaujmout umí smutnýma očima, dlouhýma plandavýma ušima, ale také uvolněnou kůži nebo zajímavým hlasovým projevem. Tělo baseta je dlouhé, široké a s krátkýma zavalitýma nohama a širokýma těžkýma tlapama. Ocas je dlouhý a zúžený, nosí ho přímo nahoru.

Pořádně nažrat

Chov baseta nevyžaduje nijak velkou péči. Je potřeba mu dát pořádně nažrat s ohledem na jeho velikost. Buďte ale opatrní, aby pes příliš neztloustl. Čekejte také častější slintání a kvůli záhybům kůže je potřeba ho častěji koupat. Nutností je pavidelné čištění uší.

Srst má hladkou a krátkou, ale není příliš jemná. Existuje ve více barvách nebo v kombinacích hnědé, bílé a černé. Jiné zbarvení asi nenajdete, pokud pes nebude křížený. Srst nezapomínejte jednou týdně kartáčovat a občas mu zastřihávejte přebytečné chlupy mezi polštářky na tlapkách. Jinak žádnou zvláštní péči nepotřebuje. Pes se obvykle dožívá více než 10 let. O psovi vhodném na hory jsme psali zde.

Témata: baset, lovec, srst, uši
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve